Hersin: Ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια από την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο

Hersin: Ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια από την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο

Ο Γιώργος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και η Νίκη περιβαλλοντολόγος, κι όταν επέστρεψαν στην Καλαμάτα αποφάσισαν να ανοίξουν τεχνικό γραφείο με βασικό αντικείμενο τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Ωστόσο, από την αρχή το ζευγάρι διαπίστωσε ότι η αγορά της Καλαμάτας ήταν περιορισμένη για κάτι τόσο εξειδικευμένο.

Κάπου εκεί ήρθε στη ζωή ο γιος τους Αναστάσης και αποφάσισαν να του κατασκευάσουν κάποια παιχνίδια. Όταν, λοιπόν, τα έδειχναν σε φίλους τους, αλλά και τα δημοσίευαν στο ίντερνετ, τα σχόλια ήταν θετικά και υπήρχε απήχηση.

Και κάπως έτσι… το τεχνικό γραφείο μετατράπηκε σε εργαστήριο κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια έχουν καταφέρει να τα στέλνουν σε όλο τον κόσμο.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στο εργαστήριο χειροποίητων παιχνιδιών του Γιώργου Τσώνη και της Νίκης Γρηγοροπούλου στην πλατεία Ελευθερίας, όπου γεμάτοι χαμόγελο μας μίλησαν για το όλο εγχείρημα.

Η αρχή
Αρχικά η Νίκη έφτιαχνε υφασμάτινα παιχνίδια, όμως μαζί με τον Γιώργο σκέφτηκαν ότι τα ξύλινα θα ήταν πιο ενδιαφέροντα, κι αφού στο εργαστήριο του τεχνικού τους γραφείου είχαν κάποια εργαλεία, αποφάσισαν να το δοκιμάσουν.

Καθώς είδαν ότι μπορούν να φτιάξουν ξύλινα παιχνίδια, τα οποία πρόβαλαν στο ίντερνετ, παρατήρησαν ότι η απήχηση γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Έτσι, με αργά και σταθερά βήματα εγκατέστησαν μηχανήματα στο εργαστήριό τους και συνεχίζουν… 

Το ξύλινο παιχνίδι και η διαχρονικότητά του
Όταν ρωτήσαμε για την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τα ξύλινα παιχνίδια, η Νίκη σχολίασε ότι ισχύει, για να συμπληρώσει πως μπορεί να είναι και από μόδα και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Όπως παρατήρησε ακόμη, το ξύλινο παιχνίδι, πέραν της χαράς που προσφέρει σε ένα παιδί τη στιγμή που το παίρνει, θα μείνει για πάντα, και είναι αυτό που θα κρατήσει κάποιος για τα παιδιά και τα εγγόνια του, μιας και προσφέρεται και το υλικό κατασκευής του.

Πώς φτιάχνεται ένα παιχνίδι
Ρωτώντας πώς φτιάχνεται ένα ξύλινο παιχνίδι, η απάντηση δόθηκε από μια πρόσφατη κατασκευή. Επρόκειτο για μια παραγγελία. Κάποιος ζήτησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ήθελε ένα ξύλινο παιχνίδι που ως βασικό στοιχείο θα είχε μια λίμνη με δεντράκια.

Στη συνέχεια η Νίκη το σχεδίασε στο χαρτί, μετά αυτό περάστηκε στον υπολογιστή για να δημιουργηθούν κάποιες λεπτομέρειες και αναλογίες, ενώ ακολούθησε  η επιλογή του ξύλου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οξιά.

Αφού το ξύλο κόπηκε στο επιθυμητό σχέδιο, ακολούθησε το τρίψιμο, η επιλογή του χρώματος και έπειτα το βάψιμο.

Ξύλινο παιχνίδι vs ηλεκτρονικού
Σε ερώτηση για το αν το ξύλινο παιχνίδι ή γενικότερα ένα παιχνίδι που το παιδί πιάνει στα χέρια του μπορεί να ανταγωνιστεί ένα παιχνίδι σε κινητό ή tablet, ο Γιώργος απάντησε ότι «όλοι ζούμε στην ίδια εποχή, δε γίνεται να απορρίψουμε τα ηλεκτρονικά, και ίσως όλα χρειάζονται». Ωστόσο, θεωρεί ότι και το ξύλινο παιχνίδι έχει το χώρο του, έχει ουσία και είναι κάτι που ο κόσμος αντιλαμβάνεται.

Το ξύλινο παιχνίδι, πρόσθεσε η Νίκη, βοηθά ένα παιδί να φτιάξει τις δικές του ιστορίες, «πιο αργό παιχνίδι, χωρίς λαμπάκια, χωρίς μουσικές, χωρίς χρόνο να τελειώνει».

Από την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο…
Για το πώς κατάφεραν να στέλνουν παιχνίδια σε όλο τον κόσμο, μας είπαν ότι μπήκαν σε μια πλατφόρμα όπου υπάρχουν χειροποίητα προϊόντα και όποιος αναζητά κάτι τέτοιο, το κάνει μέσω αυτής.

Μεμονωμένα κομμάτια λιανικής έχουν στείλει σε όλο τον κόσμο, μας λένε, ενώ έχουν συνεργασίες με καταστήματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. όπως τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, αλλά και εκτός, όπως τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αμερική και την Αυστραλία.

Εκτός από την πλατφόρμα, σημαντική ήταν και είναι η προβολή στα social media και κυρίως μέσω του instagram, ενώ ρόλο έπαιξε και η προβολή που τους έγινε από διεθνή έντυπα.

Η Νίκη πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο, γιατί μπορεί να σε μάθουν σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει πολλή κούραση και θέλει κόπο για να είναι κάτι τέτοιο βιώσιμο. Ειδικά σε περιπτώσεις σαν το δικό τους εργαστήριο που δεν έχουν την πολυτέλεια των αυτοματισμών, δηλαδή να υπάρχουν πολλά μηχανήματα που να βγάζουν μαζικά παραγωγές.

Κατά τον Γιώργο, χρειάζεται ακόμα πολλή οργάνωση, γιατί έχεις να διαχειριστείς πολλά κομμάτια, «υπάρχει η παραγωγή, υπάρχει η προώθηση, υπάρχει η γραφειοκρατία, γενικά διάφοροι τομείς», που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να διαχειριστούν οι δύο τους.  

Γιατί Hersin;
Το Hersin, όπως μας είπε ο Γιώργος, προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά. Πρόκειται για τη λέξη «χερσίν», που σημαίνει με το χέρι/δια χειρός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Νίκη, το πρώτο παιχνίδι που παρουσίασαν σε έκθεση ήταν μια υφασμάτινη πλαγγόνα και κάπως έτσι σκέφτηκαν το χερσίν, που τελικά έγινε η επωνυμία τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Hersin
Αλ. Κουμουνδούρου 22, Καλαμάτα
www.hersin.gr