Αργύρης Αγγέλου: «Η τέχνη πάντα θα καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις»

Αργύρης Αγγέλου: «Η τέχνη πάντα θα καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις»

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο ηθοποιός Αργύρης Αγγέλου, ο οποίος μαζί με τη Βαρβάρα Λάρμου θα παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης την παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες σε Αμερική και Ευρώπη, με τη χειμερινή της περιοδεία να κάνει στάση στην πόλη μας και τον Αργύρη Αγγέλου να μιλά στο «Θάρρος».

Πρόκειται για έναν ηθοποιό ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο, με την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα στην υποκριτική να είναι μεγάλη και τον ίδιο να τη σχολιάζει «ως μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων». Μια πορεία που ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, «με πολύ αγώνα και πολλή αγάπη για αυτό το επάγγελμα», όπως λέει.

Όσο για τις περιόδους που «χάθηκε», θεωρεί ότι για τον κόσμο αυτό σχετίζεται με την τηλεόραση, αλλά μπορεί να είναι κάτι δημιουργικό για τον ίδιο, κάνοντας άλλα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, θέατρο.

Μιλώντας για τη δύναμη της τηλεόρασης και την αναγνωρισιμότητα που προσφέρει, θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει αναγκαστικά, αφού το συγκεκριμένο μέσο έχει τεράστια απήχηση και ουσιαστικά μπαίνει στο σπίτι του κάθε ανθρώπου με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, θεωρεί φυσιολογικό μια παράλληλη πορεία στην τηλεόραση να δίνει την ευκαιρία σε έναν ηθοποιό να ανοίξει τα φτερά του για να κάνει κι άλλα πράγματα, πιο μεγάλα, πιο δημιουργικά.

Στην ερώτηση αν θεωρεί το θέατρο πιο δημιουργικό, ο ίδιος απαντά ότι δεν ξεχωρίζει κάτι, αγαπάει πολύ τη δουλειά του ηθοποιού, αγαπάει να καταπιάνεται με ένα χαρακτήρα, να φτιάχνει μια ιστορία και να την παρουσιάζει στο κοινό. Επίσης, δηλώνει ότι έχει σταθεί πολύ τυχερός και στα δύο, αφού οι επιλογές που έχει κάνει και τα πράγματα που έχουν έρθει στο δρόμο του, τον κάνουν να νιώθει περήφανος.

Μια σειρά που το τηλεοπτικό κοινό αγάπησε όσο λίγες ήταν το «Παρά Πέντε», με τον Αργύρη Αγγέλου να υποδύεται τον Φώτη. Ο ίδιος δε δέχεται ότι τον «στιγμάτισε» ως ηθοποιό, αλλά δέχεται ότι ήταν η σειρά που τον έκανε ευρέως γνωστό στον περισσότερο κόσμο. Ωστόσο, αυτό συνέβη και με τις «Σαββατογεννημένες», όπως και με όλες του τις τηλεοπτικές συμμετοχές.

Σχολιάζοντας την αλματώδη αύξηση «της μυθοπλασίας στην τηλεόραση», είπε ότι φέτος γίνονται 40 σειρές έπειτα από πολλά χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η μυθοπλασία είχε λείψει και βάζει γερή υποψηφιότητα για να μείνει.

Πρόσθεσε, δε, ότι γίνονται υπέροχες δουλειές, ότι το επίπεδο έχει ανέβει, ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί, καθώς ο κλάδος των ηθοποιών και των τεχνών γενικότερα τα τελευταία τρία χρόνια δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, «οπότε κάπως πρέπει να καλυφθούν αυτές οι παύσεις».

Για την παράσταση που θα ανέβει σήμερα και αύριο στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο κ. Αγγέλου λέει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο του David Ives, γραμμένο το 2014, ενώ πολύς κόσμος μπορεί να το γνωρίζει από την ταινία του Polanski το 2015.

Το χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σπουδαίο έργο, που έχει να κάνει με τα σκοτάδια που μπορεί να κρύβει ο κάθε άνθρωπος και το πόσο είναι διατεθειμένος να έρθει αντιμέτωπος με αυτά. Ένα έργο που συνδυάζει την ελαφρότητα, την εσωτερικότητα, έχει πολλές διακυμάνσεις».

Δήλωσε, δε, χαρούμενος που αυτή η παράσταση φτιάχτηκε μαζί με τη Ρέινα Εσκενάζυ, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ μοιράζεται τη σκηνή με τη Βαρβάρα Λάρμου, την οποία θεωρεί εξαιρετική.

Όσο για τις ανθρώπινες σχέσεις, είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί και θα απασχολεί πάντα, «πρόκειται για ένα θέμα διαχρονικό και η τέχνη καταπιάνεται πολλές φορές με αυτό. Ο έρωτας, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα αδιέξοδα, όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία εις τους αιώνες των αιώνων θα καταπιάνεται η τέχνη και θα ασχολείται».

Κλείνοντας ο κ. Αγγέλου θέλησε να ευχηθεί στον κόσμο «να έχουμε υγεία και φως, και η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Παραστάσεις
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 19:00.
Προπώληση: more.com