Λύσεις μακράς πνοής για την ύδρευση της Καλαμάτας

Λύσεις μακράς πνοής για  την ύδρευση της Καλαμάτας

Το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή, το οποίο έχει συνέπειες και σε τομείς της οικονομίας, μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε και να φροντίζουμε τακτικά και συχνά τις νευραλγικές υποδομές, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στη δημόσια υγεία, να τις συντηρούμε και να τις αναβαθμίζουμε, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Το ότι φτάσαμε στο σημείο να ταλαιπωρείται η Καλαμάτα τόσες μέρες και να υπάρχει κίνδυνος νέων διακοπών υδροδότησης τις επόμενες μέρες και μάλιστα εν μέσω του εορταστικού τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, οπότε αναμένεται πλήθος επισκεπτών, δείχνει ότι το θέμα της συντήρησης των υποδομών του Συνδέσμου Ύδρευσης δεν αντιμετωπίστηκε σωστά.

Η δημοτική μας παράταξη, με σειρά από παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ανοιχτές συγκεντρώσεις αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, έχει επανειλημμένα θέσει την αναγκαιότητα κατασκευής των υποδομών ύδρευσης ως πρώτη προτεραιότητα.

Είναι σημαντικό να δρομολογηθούν λύσεις που θα εγγυηθούν ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται η Καλαμάτα να ξανακινδυνέψει να μείνει χωρίς νερό.

Καλώ τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας να αναζητήσει την επιστημονικά καλύτερη λύση για την άμεση και επαρκή τροφοδότηση της Καλαμάτας με ποιοτικό νερό, αλλά και να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής νέου αγωγού υδροδότησης Φ800 και της νέας δεξαμενής ύδρευσης.

Τα σημαντικά αυτά έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει παρόλο που ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση.  Ειδικά για τον άκρως απαραίτητο νέο κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού Φ800 (που θα αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο αγωγό Φ600) από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα-Μεσσήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου ύψους 11.127.000 ευρώ ήδη από την άνοιξη του 2019.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους εργαζομένους για τις προσπάθειές τους και τον κόπο τους, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να αποκατασταθεί το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

Του Μανώλη Μάκαρη
Ιατρού καρδιολόγου, επικεφαλής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Δήμου Καλαμάτας, υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”