Πανελλαδικές 2023: Πρεμιέρα χθες για τα Γενικά Λύκεια με τα θέματα να χαρίζουν χαμόγελα

Πανελλαδικές 2023: Πρεμιέρα χθες για τα Γενικά Λύκεια με τα θέματα να χαρίζουν χαμόγελα

Πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η χθεσινή για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, που κλήθηκαν να εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Το θέμα της έκθεσης είχε να κάνει με την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας, το οποίο σκόρπισε χαμόγελα στους υποψηφίους, αφού το χαρακτήρισαν ως εύκολο και επίκαιρο.

Σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερες καθυστερήσεις με την παράδοση των θεμάτων δεν υπήρξαν, ενώ και οι 1.024 εξεταζόμενοι μαθητές στη Μεσσηνία δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στη διάρκεια των εξετάσεων.

Το «Θάρρος» βρέθηκε σε σχολεία της Καλαμάτας και μίλησε με υποψηφίους για τις χθεσινές τους επιδόσεις, καθώς και για την προετοιμασία τους κατά τη φετινή χρονιά.

Απόλλωνας Αθίτσος

Τα θέματα ήταν καλά και όχι πάρα πολύ ζόρικα, σύμφωνα με τον Απόλλωνα Αθίτσο, ο οποίος δεν περίμενε ότι θα έπεφτε ένα θέμα γύρω από το φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών γενικότερα. Παρ’ όλα αυτά, εξήγησε ότι δεν ήταν από τα πιο δύσκολα θέματα, ενώ ο ίδιος κατά τη φετινή χρονιά δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη δυσκολία.

«Η φετινή ήταν και η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας πλέον τον κορωνοϊό και την καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν περισσότερο συγκεντρωμένοι, είχαμε περισσότερο χρόνο στο σχολείο, και τελικά όλα πήγαν καλά».

Στόχος του είναι να περάσει σε κάποια Σχολή Πληροφορικής στην Αθήνα, και ειδικότερα σε αυτή του ΕΚΠΑ ή του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Δέσποινα Κύρκου

Εύκολα ήταν τα θέματα και για τη Δέσποινα Κύρκου, η οποία σχολίασε ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι «όλοι έχουμε κάτι να πούμε γύρω από το θέμα». Κι όπως πρόσθεσε, το χθεσινό θέμα της Έκθεσης αφορά σε ένα επίκαιρο ζήτημα, το οποίο δείχνει να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια. «Το θέμα συγκαταλεγόταν σε εκείνα που θεωρούσαμε όλοι ότι θα μπορούσαν να μπουν φέτος» σημείωσε ακόμη, ενώ δήλωσε ότι, παρά την πίεση και το άγχος που βίωσε κατά τη φετινή χρονιά, στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Κανάρης-Παναγιώτης Μπούνας

Πολύ εύκολα βρήκε τα θέματα και ο Κανάρης-Παναγιώτης, ο οποίος δήλωσε καλά προετοιμασμένος για τις εξετάσεις. Οι καθηγητές του, άλλωστε, είχαν βοηθήσει τα μέγιστα, όπως μας είπε, ενώ έκρινε ότι αναμενόμενο θέμα στο μάθημα της Έκθεσης δεν μπορεί να υφίσταται. Επίσης, ότι βασικό ρόλο παίζει εάν ένας μαθητής είναι καλά προετοιμασμένος ή όχι.

Στόχος του είναι οι Στρατιωτικές Σχολές. Ειδικότερα, «πρώτη μου επιλογή είναι η Σχολή Ικάρων και ο Τομέας της Πληροφορικής. Είναι λίγο ψηλά η βάση της, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω!».

Σταματίνα Πετρόγιαννη

Σχετικά εύκολα εκτίμησε πως ήταν τα θέματα η Σταματίνα, αφού, όπως ανέφερε, «το θέμα της Έκθεσης είναι ένα ζήτημα γύρω από την ισότητα των δύο φύλων που απασχολεί πολύ τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια». Για την ίδια η εμπειρία των εξετάσεων είναι πρωτόγνωρη, όπως και για πολλούς ακόμα συνυποψηφίους της, όμως παρατήρησε ότι ήταν αρκετά εύκολο ως πρώτο μάθημα.

Στο κομμάτι που αφορά στην προετοιμασία της, η Σταματίνα δήλωσε ευγνώμων που «δεν είχαμε τον κορωνοϊό για άλλη μια χρονιά, για να δυσκολέψει τα σχολικά μαθήματα και αυτά στο φροντιστήριο».

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά με τα πάνω και τα κάτω της, αλλά πιστεύω ότι θα με ανταμείψει το αποτέλεσμα», εξήγησε και κατέληξε ότι στόχος της είναι να περάσει στο Τμήμα Βιολογίας.

Ακύλας Χαϊδός

Ένας ακόμα μαθητής που βρήκε αρκετά εύκολα τα χθεσινά θέματα ήταν και ο Ακύλας Χαϊδός. Για τον ίδιο, η περίοδος προετοιμασίας του για τις πανελλαδικές κύλησε ήρεμα, οπότε αυτό τον βοήθησε να έχει ένα καλό χθεσινό ξεκίνημα στις εξετάσεις.

Στόχος του Ακύλα, όπως μας είπε, είναι να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών.

Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου

Ως βατά περιέγραψε τα θέματα η Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι η φετινή προετοιμασία δεν ήταν δύσκολη, αφού ευνοήθηκε και από το γεγονός ότι δίνει εξετάσεις για δεύτερη φορά.  

Το θέμα που αφορούσε στην ισότητα των δύο φύλων και τη βία κατά των γυναικών η Αλεξάνδρα θεωρεί ότι ήταν ένα από τα αναμενόμενα.

«Σίγουρα η προετοιμασία μου ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι πέρυσι, και σίγουρα το ότι δεν έχανα πολλές ώρες στο σχολείο με βοήθησε να μην έχω τόσο πολύ άγχος», σχολίασε, ενώ ανέφερε ότι στόχος της είναι να μπει στις Στρατιωτικές Σχολές, όπου ιδανικά θα ήθελε είτε την Αεροπορία είτε, αλλιώς, κάποιο Τμήμα Στρατού.

Αντώνης Κατσινέλος

Εύκολα βρήκε τα θέματα ο Αντώνης Κατσινέλος, ο οποίος δήλωσε ότι δε δυσκολεύτηκε, αφού είχε διαβάσει κατά την  προετοιμασία. Το θέμα ήταν αναμενόμενο κατά τη γνώμη του, ενώ οι αρκετές αναφορές γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρεί ότι βοήθησαν τους εξεταζόμενους.

Στόχος του είναι να εισαχθεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, για να σχολιάσει: «Ό,τι καλύτερο μπορέσω να καταφέρω μέσω των Πανελλαδικών, θα είναι θεμιτό».

Αντώνης Κοταράκος

Σχετικά εύκολα χαρακτήρισε τα θέματα ο Δημήτρης Κοταράκος. Όπως είπε για το θέμα της έκθεσης, ήταν κάτι που περίμενε και έτσι ήταν καλά προετοιμασμένος.

Η φετινή χρονιά, σχολίασε, ήταν λίγο δύσκολη, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.

Στόχος του είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά, διαφορετικά η Σχολή Αστυφυλάκων.

Στέφανος Μπούνας

Εύκολα χαρακτήρισε τα θέματα και ο Στέφανος Μπούνας. Έτσι, πρόσθεσε, ήταν μια καλή ευκαιρία για τους υποψηφίους να γράψουν καλά, ενώ, όπως είπε, το θέμα της έκθεσης είναι επίκαιρο.

Η χρονιά που πέρασε ήταν καλή, πέρασε γρήγορα και πλέον στόχος του είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Οπτικής Οπτομετρίας.

Σταυρούλα Κεράνη

Πάρα πολύ καλά θεωρεί ότι έγραψε η Σταυρούλα Κεράνη, λέγοντας ότι ήταν ένα θέμα που η ίδια περίμενε και έτσι είχε προετοιμαστεί.

Η Σταυρούλα έδινε για δεύτερη χρονιά, όμως, όπως είπε, η πίεση παρέμεινε και φέτος, «απλά όταν κάποιος διαγωνίζεται ξανά, έχει περάσει το πρώτο σοκ». Έκλεισε δε, λέγοντας πως τίποτα δεν είναι εύκολο, με στόχο της να είναι το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Χρήστος Αλφέας

Βατό θέμα που περίμενε ήταν το χθεσινό, σύμφωνα με τον Χρήστο Αλφέα, που επίσης διαγωνίστηκε για δεύτερη χρονιά. Στόχος του οι Στρατιωτικές Σχολές και ελπίζει να τα καταφέρει.

Ηλιάνα Κατσινέλου

«Αρκετά εύκολα τα θέματα» όπως είπε η Ηλιάνα Κατσινέλου, η οποία πρόσθεσε ότι τα κείμενα ήταν εξαιρετικά και έτσι τη βοήθησαν για να γράψει την έκθεση.

Χαρακτήρισε δε το θέμα επίκαιρο, αφού αυτή την περίοδο γίνονται πάρα πολλά για τις γυναίκες, παρότι υπάρχουν κάποιοι νόμοι για να τις προστατεύουν.

Όσο για τη χρονιά, τη χαρακτήρισε χαλαρή, αφού μετά τον κορωνοϊό ήταν δύσκολα, καθώς οι μαθητές είχαν χάσει τον ειρμό τους, με τους καθηγητές πάντως να έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν.

Η Ηλιάνα θέλει να σπουδάσει Προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά έχει βάλει και άλλους στόχους.

Ελευθερία Αθανασοπούλου

Είχε πάρα πολλά να γράψει για το συγκεκριμένο θέμα, είπε η Ελευθερία Αθανασοπούλου, και συμπλήρωσε ότι ήταν επίκαιρο, αφού συνεχώς γίνεται λόγος για κακοποιήσεις γυναικών καθώς και διακρίσεις, ακόμα και σήμερα.

Επίσης, τα κείμενα βοηθούσαν τους μαθητές για να αναπτύξουν την έκθεση, σύμφωνα με την Ελευθερία.

Η χρονιά ήταν απαιτητική, όπως είπε τέλος, μια και οι μαθητές είχαν ξεσυνηθίσει να μπαίνουν σε σειρά λόγω του κορωνοϊού.

Πλέον δηλώνει ανακουφισμένη και αισιόδοξη, με στόχο τη Νομική ή την Επικοινωνία και τα ΜΜΕ.

Χωρίς απρόοπτα κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα

Ομαλά και χωρίς κανένα απρόοπτο ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Αγάπιο Οικονομίδη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Θ», οι μαθητές προσήλθαν κανονικά στα 14 (κι ένα επιπλέον για τους φυσικώς αδυνάτους εξεταζόμενους) εξεταστικά κέντρα του νομού, χωρίς να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Όσον αφορά στα θέματα, αυτά μοιράστηκαν στα επιμέρους εξεταστικά κέντρα περίπου στις 8.30 το πρωί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 1.079 εγγεγραμμένους μαθητές προσήλθαν χθες οι 993 προκειμένου να εξεταστούν (ποσοστό αποχής περίπου 8%), ενώ στην ειδική κατηγορία των φυσικώς αδυνάτων εξεταζομένων από τους 36 εγγεγραμμένους προσήλθαν οι 31 (ποσοστό αποχής περίπου 14%).

Της Χριστίνας Μανδρώνη, του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο – Βατά τα θέματα των ασκήσεων
Επίκαιρο -και για αυτόν το λόγο αναμενόμενο- μπορεί να χαρακτηριστεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι χθες, κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου, «το θέμα της βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι, ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο».

Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, σε γενικές γραμμές η κ. Σταματίου τα χαρακτήρισε βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και χωρίς να λείπουν τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν μικρά, ευσύνοπτα, εύληπτα και με απλό λεξιλόγιο. Ακόμα και εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν πιο δύσκολοι όροι, όπως ο ντετερμινισμός, δόθηκε εξήγηση, οπότε οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην κατανόηση.

Τα θέματα των ασκήσεων, όπως είπε, ήταν «βατά» και «αναμενόμενα», με εξαίρεση το θέμα Β1, όπου είδαμε για πρώτη φορά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και όχι Σωστού-Λάθους. «Είναι μία νέα μέθοδος εξέτασης και για αυτό ήθελε περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους», σημείωσε.

Ως προς το κομμάτι της ομιλίας που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, η κ. Σταματίου σημείωσε ότι το σημείο που θα έπρεπε να προσέξουν περισσότερο ήταν στο δεύτερο μέρος και την αναφορά στο πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Εκεί θα μπορούσαν να μιλήσουν για το “ανήκειν”, χωρίς όμως η χρήση του α’ πληθυντικού προσώπου να γίνει σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε.