Στέρεψαν από υπομονή οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων στην Αγία Τριάδα

Στέρεψαν από υπομονή οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων στην Αγία Τριάδα

Για έλλειμμα ίσης μεταχείρισης πολιτών, αλλά και για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, κάνουν λόγο για άλλη μια φορά οι δεκάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες οικοπέδων που χρόνια τώρα έχουν καταπατηθεί στην Αγία Τριάδα από Ρομά.

Αύριο έχει ορισθεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι, κατά του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση χρήσης, καθώς ακόμα δεν τους έχουν παραδοθεί τα οικόπεδα, αν και έχουν περάσει 37 χρόνια.

Αποζημίωση εκατομμυρίων
Στο αυριανό δικαστήριο οι κάτοικοι διεκδικούν αποζημίωση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν ούτε να εκμεταλλευτούν ούτε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Μάλιστα, έστειλαν νέα επιστολή στο δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημά τους, αλλά και ευχαριστώντας τον για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, που ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο, όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος παράνομης κατάληψης των οικοπέδων τους από Ρομά.

«Βέβαια είναι κατανοητή και απόλυτα σεβαστή η ανάγκη της στεγαστικής αποκατάστασης κάθε κοινωνικής ομάδας, οικογένειας και ατόμου στην Ε.Ε. και στη χώρα μας και, κατά συνέπεια, και για τη συμπαθή ομάδα των Ρομά, προς την οποία δόθηκαν τα γνωστά προγράμματα των 60.000 ευρώ. Βέβαια, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων πήγε εκτός σκοπού, με αποτέλεσμα οι περισσότερες οικογένειες Ρομά να είναι άστεγες και με δική τους ευθύνη. Όποιος τολμήσει και θελήσει να ελέγξει το υπόψη θέμα, έχουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία για τη ρεμούλα», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Διαμαρτύρονται
Στην ίδια επιστολή, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν ακατανόητη τη στάση όσων δημοτικών συμβούλων ψήφισαν αρνητικά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και υπογραμμίζουν: «Μέσα σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, αλλά και σε μας τους κατοίκους της συνοικίας, αναφύονται θεμελιώδη ερωτήματα για το σκεπτικό της απόφασής τους, με δεδομένο ότι η αρνητική ψήφο τους δε στηρίζεται σε κανένα, λογικό, δίκαιο έρεισμα και νόμο. Ειδικά αν πιστεύουν ότι ψήφισαν με βάση τους νόμους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας νόμος και απόφαση θεσμικού οργάνου δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους αυθαίρετους οικιστές Ρομά στη συνοικία της Αγίας Τριάδας. Ακόμη εμπίπτουν στο άρθρο 2 του Νόμου 4178/13 (αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης) με δεδομένο ότι οι αυθαίρετες κατοικίες βρίσκονται πάνω σε δημόσιους χώρους (δρόμους – πλατείες) και ιδιωτικούς του νέου σχεδίου πόλεως, το οποίο έχει σταματήσει την επέκτασή του, και κρίνονται “αμετάκλητα κατεδαφιστέες”».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι το 2013, στην αίτηση απόφασης κατεδάφισης του Δήμου Καλαμάτας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέρεται σαφέστατα «ότι με τις αυθαίρετες, πρόχειρες κατασκευές και παραμονή των Ρομά στην περιοχή έχει συντελεστεί με ακραίο τρόπο η λειτουργική και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής, έχει εμποδιστεί κάθε αναπτυξιακή και, κυρίως, έχει καταλυθεί κάθε έννοια νομιμότητας».

Κλείνοντας την επιστολή τους καταγγέλλουν:

-Έλλειμμα ίσης μεταχείρισης, ως Έλληνες νομοταγείς και φορολογούμενοι, από θεσμούς και υπηρεσίες μιας συντεταγμένης πολιτείας και χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Έλλειμμα και επιλεκτική εφαρμογή των νόμων από θεσμούς και υπηρεσίες της χώρας μας.

-Καταπάτηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων που αφορούν στην προσωπική τους ασφάλεια και προστασία της ιδιοκτησίας τους, δικαιώματα για τα οποία φορολογούνται και πληρώνουν.

-Μακροχρόνιο εμπαιγμό από θεσμούς και υπηρεσίες αφού για πολλοστή φορά έχουν ενημερωθεί εγγράφως κυβέρνηση, πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές του νομού, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Περιφέρεια και Δήμος Καλαμάτας.

«Αποτέλεσμα, όμως, δε βλέπουμε. Για πόσο ακόμα; Πόσοι θα ζουν και θα περιμένουν; Από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους μέσα σ’ αυτά τα 37 χρόνια πολλοί γέρασαν και αρκετοί έφυγαν από τη ζωή. Τέλος, κλείνοντας την επιστολή, ευχαριστούμε, για άλλη μια φορά το δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο για την προώθηση των διαδικασιών επίλυσης του μακροχρόνιου προβλήματος, και προκαλούμε οποιονδήποτε έχει άλλη άποψη, σε δημόσιο διάλογο, ενημερώνοντας σχετικά τον εξουσιοδοτημένο δικηγόρο μας Παναγιώτη Νταή», καταλήγουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας.

Της Βίκυς Βετουλάκη