Τη Δευτέρα δόθηκε έγκριση μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας στην Καλλιρρόη

Τη Δευτέρα δόθηκε έγκριση μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας στην Καλλιρρόη

Έγκριση για τη λειτουργία της μεταβατικής φάσης της ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Μεσσηνίας, σε γήπεδο εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, στην Καλλιρρόη Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας, χορηγήθηκε μόλις προχθές, Δευτέρα 19 Ιουνίου, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην έγκριση γίνεται αναλυτική αναφορά στα απόβλητα και τα απορρίμματα που θα γίνονται δεκτά εκεί, αλλά και σε αυτά που δε θα μπορούν να εναποτεθούν.

Πάντως, το γεγονός ότι μόλις προχθές εκδόθηκε η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος δικαιώνει σε αυτό το κομμάτι τους κατοίκους της Καλλιρρόης που διαμαρτύρονταν πως δεν υπήρχε η σχετική έγκριση.

Τι επιτρέπεται
Σύμφωνα με την απόφαση, η δυναμικότητα του ΜΕΑ/ΧΥΤΥ είναι 234.920 m3 (65.000 tn/έτος απορριμμάτων) και οι γενικές κατηγορίες των αποβλήτων που γίνονται δεκτές είναι (στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά και οι υποκατηγορίες):

-Απόβλητα από την κατεργασία ξύλου και την παραγωγή ταμπλάδων και επίπλων, καθώς και πολτού, χαρτιού και χαρτονιού

-Απόβλητα από συσκευασίες, απορροφητικά υλικά, υφάσματα σκουπίσματος, υλικά φίλτρων και προστατευτικός ρουχισμός μη προδιαγραφόμενα άλλως. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται και η υποκατηγορία «συσκευασία (περιλαμβανομένων ιδιαιτέρως συλλεγέντων δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας)».

-Απόβλητα από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων εκτός σημείου παραγωγής και την προετοιμασία ύδατος προοριζομένου για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ύδατος για βιομηχανική χρήση. Περιλαμβάνεται και η υποκατηγορία «απόβλητα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων (π.χ. διαλογή, σύνθλιψη, συμπαγοποίηση, κοκκοποίηση) μη προδιαγραφόμενα άλλως»

-Δημοτικά απόβλητα (οικιακά απόβλητα και παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα), περιλαμβανομένων μερών χωριστά συλλεγέντων. Περιλαμβάνονται και οι υποκατηγορίες «Χωριστά συλλεγέντα μέρη (εκτός από το σημείο 15 01)», «απόβλητα κήπων και πάρκων» (περιλαμβάνονται απόβλητα νεκροταφείων), «άλλα δημοτικά απόβλητα», «ανάμεικτα δημοτικά απόβλητα», «απόβλητα από αγορές», «υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων», «δημοτικά απόβλητα μη προδιαγραφόμενα αλλιώς».

Ακολούθως, περιγράφονται αναλυτικά τα απόβλητα που επιτρέπονται να εισέρχονται σε ΧΥΤΥ και οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

-Απόβλητα από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων εκτός σημείου παραγωγής και την προετοιμασία ύδατος προοριζομένου για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ύδατος για βιομηχανική χρήση. Περιλαμβάνονται και οι υποκατηγορίες: «Απόβλητα από την αερόβια επεξεργασία στερεών αποβλήτων, απόβλητα από την αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων, απόβλητα από εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μη προδιαγραφόμενα άλλως», «Απόβλητα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων (π.χ. διαλογή, σύνθλιψη, συμπαγοποίηση, κοκκοποίηση) μη προδιαγραφόμενα άλλως».

-Δημοτικά απόβλητα (οικιακά απόβλητα και παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα), περιλαμβανομένων μερών χωριστά συλλεγέντων.

Τι απαγορεύεται
Στους ΧΥΤΥ δε θα γίνονται αποδεκτά τα απόβλητα που αναφέρονται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 29407/3508/02 όπως:

-Δοχεία περιέχοντα υγρά ή αέρια υπό πίεση

-Απόβλητα τα οποία είναι εκρηκτικά, διαβρωτικά, οξειδωτικά, πολύ εύφλεκτα ή εύφλεκτα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

-Νοσοκομειακά απόβλητα και συναφή, προερχόμενα από ιατρικές ή κτηνιατρικές εγκαταστάσεις, τα οποία είναι μολυσματικά κατά τις κείμενες διατάξεις

-Ολόκληρα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων, εκτός από τα υλικά που προορίζονται για χρήση σε κατασκευαστικά έργα εντός του ΧΥΤΥ και τεμαχισμένα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων (εξαιρουμένων και στις δύο περιπτώσεις των ελαστικών ποδηλάτων και των ελαστικών με εξωτερική διάμετρο άνω των 1400 mm)

-Οποιοσδήποτε άλλος τύπος αποβλήτων που δεν πληροί τα κριτήρια αποδοχής που καθορίζονται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 29407/3508/02 όπως αναλυτικά περιγράφεται στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ

-Αδρανή υλικά, πέραν αυτών που απαιτούνται ως υλικό επικάλυψης και των λοιπών εδαφικών υλικών που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του (π.χ. ανυψούμενα αναχώματα, υλικά πυρόσβεσης κλπ.)

-Απόβλητα με υψηλό ποσοστό υγρασίας ή υγρών

-Ραδιενεργά απόβλητα.

Η ισχύς της συγκεκριμένης απόφασης για τη μεταβατική λειτουργία λήγει με την έκδοση και έναρξη της κανονικής λειτουργίας του έργου στο σύνολό του.

Της Βίκυς Βετουλάκη