Το Λιμενικό διαψεύδει τα βρετανικά δημοσιεύματα για το ναυάγιο στην Πύλο

Το Λιμενικό διαψεύδει τα βρετανικά  δημοσιεύματα για το ναυάγιο στην Πύλο

Διευκρινίσεις που στην ουσία διαψεύδουν βρετανικά δημοσιεύματα, με τα οποία του αποδίδονται ευθύνες για όσα έγιναν πριν και μετά το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, έδωσε χθες με ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας την ανάλυση δεδομένων θαλάσσιας κυκλοφορίας από την πλατφόρμα marine traffic, το BBC ανέφερε ότι τουλάχιστον για 7 ώρες το δουλεμπορικό ήταν  σχεδόν ακινητοποιημένο κι αυτό δημιουργεί αμφισβητήσεις για όσα αναφέρει το Λιμενικό, ότι αυτό συνέχιζε κανονικά την πορεία του για Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά, η Sunday Times φιλοξενεί συνέντευξη 24χρονου Σύρου που είναι στους διασωθέντες με καταγγελίες κατά του Λιμενικού. Ισχυρίζεται ότι μετά το ναυάγιο επί τρεις ώρες δεν υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης, ότι δύο φορές το Λιμενικό έδεσε σκοινί στο αλιευτικό και η δεύτερη προσπάθεια που έγινε ήταν αυτή που αποσταθεροποίησε το πλοιάριο, ενώ από τους διασώστες υπέστησαν ξυλοδαρμό…

Διαψεύδει το Λιμενικό
Χθες νωρίς το μεσημέρι ήρθε η απάντηση από το Λιμενικό με διευκρινίσεις για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι: Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από τη στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ.

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, το ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά.

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισής του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά την προσέγγισή του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε την πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίησή του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθισή του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ.

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

Της Βίκυς Βετουλάκη