Τραγωδία: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς –100 διασωθέντες στο λιμάνι της Καλαμάτας

Τραγωδία: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς –100 διασωθέντες στο λιμάνι της Καλαμάτας

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες φαίνεται να εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 47 ναυτικά μίλια ΝΔ της Πύλου.

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τόσο δια θαλάσσης όσο από αέρος, με το ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας να μεταφέρει τέσσερα άτομα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ τα υπόλοιπα εκατό έφτασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί με θαλαμηγό στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Και τα 100 άτομα είναι άνδρες, με τους περισσότερους να είναι σε κακή κατάσταση και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 29 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που από τα ξημερώματα είναι σε επιφυλακή, όπως και αυτά της Τρίπολης, της Σπάρτης και της Κυπαρισσίας.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί έχουν φθάσει τους 78, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αφού υπάρχουν φόβοι ότι στο αλιευτικό, που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, επέβαιναν πάνω από 500 άτομα, με πολλά από αυτά να είναι στο αμπάρι του σκάφους, ενώ σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Να σημειωθεί ότι στις αποθήκες του λιμανιού από νωρίς έχουν φτάσει πέρα από εκπροσώπους του Δήμου Καλαμάτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ πλοίαρχος Ιωάννης Πουλημένος και ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποθήκες του λιμανιού θα φτάσει σε λίγη ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ώστε να ενημερωθεί για το ναυάγιο.


Ενεργοποιήθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών
Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Για ό,τι νεότερο θα υπάρχει ενημέρωση εδώ