BBC: Αυξάνεται η πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

BBC: Αυξάνεται η πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ωφέλιμη η επιστροφή Γλυπτών μέσα από μια «πολιτιστική συνεργασία» εκτιμά το 69% των Βρετανών.

Μια νέα δημοσκόπηση, που ανατέθηκε από το Parthenon Project, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θα υποστήριζε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε μια «πολιτιστική συνεργασία» που θα είχε όφελος για τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, η έρευνα της YouGov έδειξε ότι το 64% θα υποστήριζε την αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα, εάν σε βρετανικά μουσεία δανείζονταν άλλα μοναδικά ελληνικά τεχνουργήματα, ενώ το 69% πιστεύει ότι τα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου που κάνουν προσπάθειες να συμφωνήσουν περισσότερες τέτοιου είδους πολιτιστικές συνεργασίες θα είχαν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών.

Από τους 2.300 ερωτηθέντες στην έρευνα, το 69% είπε ότι εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα και αντικατασταθούν από άλλα ελληνικά αντικείμενα – αυτό δεν θα είχε αντίκτυπο στο ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Λόρδος Vaizey, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος Parthenon, χαρακτήρισε αυτά τα τελευταία ευρήματα της δημοσκόπησης «αφορμή για διαπραγματεύσεις, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι μια συμφωνία προς όφελος και των δύο πλευρών έχει την υποστήριξη του βρετανικού κοινού».

Το Βρετανικό Μουσείο είπε στο BBC ότι πίστευε ότι μια «μακροπρόθεσμη συνεργασία θα έδινε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Το DCMS είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για γενιές και κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο βλέπουν αυτούς τους θησαυρούς δωρεάν».

Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του, ότι το μουσείο «αποτρέπεται από το νόμο να αποχωρήσει από τα αντικείμενα της συλλογής του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις» και ότι η κυβέρνηση δεν θα το αλλάξει αυτό.

Με πληροφορίες από το BBC