Κάστρο Καλαμάτας: Πρόβλημα στην πυρασφάλεια διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού

Κάστρο Καλαμάτας: Πρόβλημα στην πυρασφάλεια  διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού

Σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού συνοδευμένη από το δήμαρχο Καλαμάτας και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας επισκέφθηκε το Κάστρο της Καλαμάτας με τις παρατηρήσεις που κατέγραψε να είναι αρκετές με κυριότερη ζήτημα αυτό της πυροπροστασίας αφού διαπίστωσε πολλά κενά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά την περιήγηση της υπουργού πολιτισμού που κράτησε μιάμιση ώρα ακολούθησαν δηλώσεις με πρώτες αυτού του δημάρχου Καλαμάτας που ανέφερε ότι δόθηκαν κατευθύνσεις από την υπουργό ώστε και ο Δήμος Καλαμάτας να μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών στο Κάστρο.

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι το Κάστρο είναι μέσα στον πολεοδομικό ιστό και θα στηρίξει ο,τι ζητηθεί ώστε η εικόνα να βελτιωθεί και να μπορεί ο κόσμος να την απολαμβάνει.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανέφερε ότι με την υπουργό ζητηθήκαν θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, πάνω σε κάποια προβλήματα που έχει το Κάστρο της Καλαμάτας σε διάφορα σημεία του.

Η κ. Μήλιτση είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν οι τρόποι για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη ωφέλιμη προκείμενου να δρομολογηθούν και κάποιες εργασίες σε επίπεδο υπηρεσιών υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά δε, με τη συνεργασία με το Δήμο είπε ότι είναι πάρα πολύ καλή και θα γίνει συζήτηση ώστε από κοινού να είναι αποτελεσματικότεροι σε διάφορα σημεία.

Χαρακτήρισε δε σημαντικό ότι προχωρά το έργο του Ταμείου Ανάκαμψής και Ανασυγκρότησης με την απορρόφηση να είναι καλή καθώς και η πρόοδος των εργασιών.

Η κ. Μενδώνη ξεκίνησε λέγοντας ότι για ακόμα μια φορά το υπουργείο Πολιτισμού και στην περίπτωση του Κάστρο της Καλαμάτας είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι είχε ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει το έργο προσβασιμότητας στο Κάστρο καθώς και στο φωτισμό του με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το πρώτο ζήτημα ήδη το αναβατόριο έχει εγκατασταθεί και από αύριο όπως υποστήριξε θα μπορεί οποιασδήποτε να προσεγγίσει το Κάστρο, με την προσβασιμότητα των πολιτιστικών μνημείων να είναι μια από τις πολύ βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου και σε αυτό επενδύει μια και θεωρούν ότι είτε οι δράσεις είτε οι υποδομές του πολιτισμού πρέπει να είναι προσβάσιμες στο σύνολο των επισκεπτών στην κοινωνία των τριών τρίτων.

Σχετικά με το φωτισμού του Κάστρου η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι το έργο προετοιμάζεται και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων το επόμενο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να έχει φωτιστεί το Κάστρο.

Μιλώντας για την αυτοψία που έκανε στο χώρο, αυτό που επισήμανε στο δήμαρχο αλλά και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ήταν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του χώρου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πρέπει να ενισχυθεί όπως είπε η πυρασφάλεια, αφού η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα είναι η πρόληψη σύμφωνα με την κ. Μενδώνη.

Ήδη όπως είπε επικοινώνησε με την αρμόδια διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου η οποία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αθηνών και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης εκπονούν την ευθύνη ενός κοινού προγράμματος προκειμένου και το Κάστρο της Καλαμάτας να ενταχθεί στις ομάδες των μνημείων υψηλής επικινδυνότητας και να αντιμετωπιστεί συνολικά και από κοινού.

Σε άλλο σημείο η κ. Μενδώνη μίλησε για ζήτημα επικινδυνότητας λόγω των πεύκων που υπάρχουν στο χώρο, ζητήματα που όπως είπε στο παρελθόν δεν απασχολούσαν τους αρμόδιους, αλλά σήμερα και δεδομένης της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να γίνουν κινήσεις πριν γεγονότα προλάβουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει για το ζήτημα της πυρασφάλειας η κ. Μενδώνη απάντησε ότι θα πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δουν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τις εκδηλώσεις στο χώρο του Κάστρου.

Ίσως να πρέπει οι εκδηλώσεις να περιοριστούν ή και να σταματήσουν προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και αυτό θα γίνει.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορατά καλώδια που μπορεί κάποια στιγμή από αυτά  να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα που αυτό αυτόματως θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο.   

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ στο “Θάρρος” που θα κυκλοφορήσει.