Οι υψηλές πιέσεις που δέχεται το δίκτυο ύδρευσης φέρνει πολλές διαρροές

Οι υψηλές πιέσεις που δέχεται το δίκτυο ύδρευσης φέρνει πολλές διαρροές

Προβληματισμό δημιουργούν οι διάφορες βλάβες που σημειώνονται όλο αυτό το διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας, μετά τη μεγάλη ζημιά στη δεξαμενή στο Πήδημα στα τέλη Μαΐου.

Στην οδό Λακωνικής, στο σημείο που ενώνεται με τον περιμετρικό δρόμο της Καλαμάτας, έχει σημειωθεί βλάβη τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα, ενώ προχθές παρατηρήθηκε και καθίζηση στο δρόμο.

Διαρροή νερού καταγράφηκε προχθές και στην οδό Μπουλούκου, η οποία ακόμα δεν έχει επισκευασθεί.

Από το Δήμο έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση για κατασκευή νέας δεξαμενής, ωστόσο αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο και τώρα που ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής λόγω της θερινής περιόδου αυξάνεται, με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης νερού, το δίκτυο σίγουρα δέχεται πολύ μεγαλύτερες πιέσεις.

Πολλές βλάβες
Από τις 30 Μαΐου, οπότε σημειώθηκε η τεράστια ζημιά στο Πήδημα, η οποία έθεσε σε αχρηστία την εξισωτική δεξαμενή της περιοχής, ο Δήμος προχώρησε σε εναλλακτική λύση για την υδροδότηση της πόλης, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να λειτουργεί.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί ίσως και πάνω από 20 βλάβες σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης.

Και μπορεί αυτές οι βλάβες να μην έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση, όμως χάνονται χιλιάδες λίτρα νερού και το δίκτυο βγάζει αδυναμίες λόγω της ισχυρής πίεσης που δέχεται.

Στην περιοχή της Λακωνικής, κοντά στην «Κιβωτό του κόσμου», στην αρχή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος εμφανίσθηκε μια σημαντική βλάβη με διαρροή νερού, η οποία επισκευάσθηκε από συνεργεία της ΔΕΥΑΚ. Πριν από λίγες ημέρες ακριβώς στο ίδιο σημείο παρουσιάσθηκε νέα βλάβη με διαρροή νερού, η οποία και πάλι επισκευάσθηκε.

Εξαιτίας, όμως, της διαρροής προχθές στο συγκεκριμένο σημείο της Λακωνικής, ο δρόμος εμφάνισε καθίζηση και μια μεγάλη τρύπα άνοιξε στο οδόστρωμα, χωρίς ευτυχώς να συμβεί κάποιο ατύχημα, ενώ τοποθετήθηκε σήμανση από τη ΔΕΥΑΚ και επισκευάσθηκε πρόχειρα.

Διαρροές
Προχθές άρχισε να αναβλύζει νερό από την άσφαλτο στην οδό Μπουλούκου, που μαρτυρά άλλη μια βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης και ποσότητα νερού που πάει χαμένη.

Κάποιοι ανησυχούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να έχουμε «εκπλήξεις» εν μέσω θερινής περιόδου, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε νερό και της ταυτόχρονης αύξησης των επισκεπτών της πόλης.

Εκτιμάται ότι η έλλειψη της εξισωτικής δεξαμενής στο Πήδημα έχει οδηγήσει σε αυτές τις «μικρο- βλάβες» στο δίκτυο. Οι πιέσεις που δέχεται πια είναι μεγάλες, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με την τοποθέτηση 14 νέων αυτόματων εξαερωτήρων στο κύκλωμα, καθώς δεν μπορούν να αναπληρώσουν το ρόλο της εξισωτικής δεξαμενής.

Ας ελπίσουμε ότι θα κυλήσει ομαλά το καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα στην υδροδότηση, μιας και ο κόσμος ξεχνά εύκολα ότι αυτή τη στιγμή έχει εφαρμοστεί μια πρόχειρη λύση και, άρα, κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στη λελογισμένη χρήση του νερού της ύδρευσης, που θα προστατεύσει το δίκτυο ύδρευσης της πόλης από μία εκ νέου γενικότερη κατάρρευση.

Της Βίκυς Βετουλάκη