Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

Σαν σήμερα: 9 Ιουλίου 1961 – Η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

Έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας δύο περίπου ετών, υπογράφτηκε στις 9 Ιουλίου 1961 στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, η Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου, Έλληνες πολιτικοί εξέταζαν θετικά τη σύνδεση της Ελλάδας με τα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, πολιτική επιλογή η οποία υπαγορευόταν από την επιθυμία για ένταξη σε ένα διακρατικό σχήμα, ικανό να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και στην κατοχύρωση της νομιμότητας σε μία ευρεία περιφερειακή κλίμακα. Την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού κόσμου τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν στράφηκε εξαρχής μονοδιάστατα προς την ΕΟΚ, παρά εξέτασε το ενδεχόμενο ένταξής της στη συσταθείσα τον Νοέμβριο του 1959 Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, η οποία βρισκόταν υπό την άμεση επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επιτελείο που είχε επιφορτιστεί το έργο της μελέτης των επιπτώσεων της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ή στον ΕΖΕΣ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποτελούσε καλύτερη επιλογή για την ικανοποίηση των στόχων της χώρας. Η ΕΟΚ κάλυπτε μεγαλύτερο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και απέβλεπε στην εξάλειψη, σε βάθος χρόνου, των περιφερειακών ανισοτήτων και στην εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης. Το γεγονός ότι η ΕΟΚ έδινε έμφαση στη γεωργία, έναν παραγωγικό τομέα με μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, οπωσδήποτε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Πρώτο βήμα για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ υπήρξε η Συμφωνία της 30ής Μαρτίου 1961. Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης υπογράφτηκε λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου 1962 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1962.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε θετικά δεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας καθώς και της κοινής γνώμης. Πολλοί εκτιμούσαν ότι με τη σύνδεση με την ΕΟΚ διανοίγονταν για τους Έλληνες πολίτες νέες προοπτικές για την ευημερία τους. Πολύ σύντομα, η ελληνική πλευρά συμμετείχε και στη συζήτηση για την πολιτική συνεργασία των μελών της ΕΟΚ.

Πηγή: Η Καθημερινή

Tags: