Στην Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ο Καλαματιανός καθηγητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος

Στην Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ο Καλαματιανός καθηγητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος

Ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πρωτεργάτης της Μεταβολικής Μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, του πεδίου πάνω στον οποίο η βιομηχανία έχει στηρίξει τις ελπίδες της για παραγωγή προϊόντων που δε θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δε θα μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Η Μεταβολική Μηχανική αποτελεί πλατφόρμα ανάπτυξης μια νέας βιώσιμης οικονομίας που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες αντί σε μη ανανεώσιμα καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο).

Έχει δε συμβάλει σημαντικά στη σύνθεση νέων μεταβολικών μονοπατιών για την παραγωγή χημικών και καυσίμων. Οι μελέτες του οδήγησαν στη διευκρίνιση και πρόοδο της Μεταβολικής Μηχανικής ως νέου τύπου Οργανικής Χημείας που μπορεί να επωφεληθεί από τη δύναμη της μικροβιακής μεταβολικής μηχανικής για σύνθεση προϊόντων ποιότητας.

Η εργαστηριακή δουλειά του δρος Στεφανόπουλου περιλαμβάνει προσπάθειες να δημιουργηθούν μικρόβια που μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή σακχάρων από ορισμένους τύπους φυτών σε αιθανόλη. Ηγείται δε, μιας ερευνητικής ομάδας που απαρτίζεται από 25 ερευνητές.Ο καθηγητής γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1950 στην Καλαμάτα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο Αθηνών, αποφάσισε να συνεχίσει στις ΗΠΑ. Φοίτησε εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έπειτα απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και την παρούσα περίοδο είναι καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ.

Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο ENI (Eni Award) για τις ανανεώσιμες και μη συμβατικές πηγές ενέργειας (Renewable and Non-conventional Energy Prize). Το 2010 τιμήθηκε με το George Washington Carver Award, BIO (Biotech Industry Organization) και με δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις.

Είναι μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Κοινότητας Χημικών, της Κοινότητας Βιομηχανικής Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Κοινότητας Μικροβιολογίας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής και της Αμερικανικής Ένωσης Επιστημονικής Προόδου. Επίσης, ήταν πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών για το 2015-2016. Πρόσφατα, μάλιστα, εκλέχτηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Σπουδών των ΗΠΑ.

Έχει εκδώσει 5 βιβλία και πάνω από 330 συγγράμματα και 50 πατέντες.

Να σημειώσουμε ότι και ο αδελφός του Γιώργος Στεφανόπουλος  είναι καθηγητής του ΜΙΤ, με λαμπρή επίσης καριέρα.