2η Agro Vision Filiatra 2023: Κορυφαίο γεγονός για την αγροτική παραγωγή και τους παραγωγούς

2η Agro Vision Filiatra 2023: Κορυφαίο γεγονός για την αγροτική  παραγωγή και τους παραγωγούς

Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, παράλληλες δράσεις ενημέρωσης

Κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και της χώρας να επισκεφθούν την 2η Agro Vision Filiatra 2023 – Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Φιλιατρών, από αύριο έως και την Κυριακή, απηύθυναν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και μέλη του διοργανωτή Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών και ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Πρόκειται για κορυφαίο γεγονός για την πόλη των Φιλιατρών και την Τριφυλία, που αφορά στην αγροτική παραγωγή και τους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις με ενημερωτικές εκδηλώσεις για σοβαρά ζητήματα και εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του χώρου, παραγωγούς κ.α.

Μιλώντας σχετικά ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε πως η έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ιστορική πόλη των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή. Τα Φιλιατρά, είπε, είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής. Είναι 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα, παράγεται στην περιοχή το 10% του λαδιού, έχει ένα δυναμικό αμπελοτόπι και 20 οινοποιεία, ενώ εφαρμόζονται στην περιοχή νέες τεχνολογίες και υπάρχουν ευφυείς θερμοκηπιακές καλλιέργειες, από σύγχρονους και προοδευτικούς αγρότες και το εξαιρετικού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο.

Τόνισε δε, πως η έκθεση είναι ένα δυνατό χαρτί στην περιοχή και την ιστορική πόλη, ενώ εξήρε τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου, συλλογικών φορέων, των παραγωγών, των Πανεπιστημίων και της ΔΑΟΚ, συμπληρώνοντας πως γίνεται στον τόπο που του αξίζει.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράλληλο πρόγραμμα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αύριο θα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα «Η πράσινη αρχιτεκτονική της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 – Οικολογικά Προγράμματα» και εισηγήτρια την Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων από τη Μονάδα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής – υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Λεωνίδας Ράλλης, ευχαρίστησε τον κ. Παρασκευόπουλο για τη στήριξη και υποστήριξη στη διοργάνωση, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες στην Περιφέρεια, το Δήμο Τριφυλίας, το Επιμελητήριο, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών και τους χορηγούς.

Η Ιωάννα Δημητρακοπούλου στάθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα με παράλληλες ομιλίες που θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών, καθώς και στην επιστημονική διημερίδα με θέμα “Το αγρόκτημα ως περιβάλλον προαγωγής υγείας”, στις 2-3 Σεπτεμβρίου, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών. Τη δε Κυριακή θα γίνουν μετρήσεις και αξιολόγηση αγροτών που θα λάβουν μέρος.

Τέλος, ο Θανάσης Καππής τόνισε πως «στην έκθεση που κάναμε πριν από τέσσερα χρόνια, είπα ότι φυτέψαμε ένα δέντρο. Το δέντρο απέφερε καρπούς», ενώ ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διοργάνωση και τους χορηγούς.

Να σημειωθεί πως τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο και ώρα 6.00 μ.μ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου