Αντίστροφη μέτρηση για την κυνηγετική σεζόν

Αντίστροφη μέτρηση για την κυνηγετική σεζόν

Υπογράφηκε η Ρυθμιστική Απόφαση

Υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκη, η νέα Ρυθμιστική Απόφαση που θα προβλέπει το χώρο, το χρόνο και τα θηρεύσιμα είδη της κυνηγετικής σεζόν που αρχίζει στις 20 Αυγούστου.

Μάλιστα, όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν πολλά και έχουν επενδύσει πολλές προσδοκίες από την επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Δεν είναι μόνο ότι το κυνήγι ως δραστηριότητα «τονώνει» την επισκεψιμότητα και την οικονομική δραστηριότητα σε παραμελημένες περιοχές της υπαίθρου, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν «τζίρο» που υπολογίζεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην πραγματική οικονομία. Είναι, κυρίως, πως όλα τα τελευταία χρόνια οι οργανώσεις των κυνηγών και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχουν καταφέρει να πείσουν ότι αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές εφεδρείες στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, πιο οργανωμένες και παρεμβατικές από υπηρεσίες του κράτους και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι για πρώτη φορά φέτος και σε συγκεκριμένες πεδινές περιοχές το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόωρη έναρξη κυνηγίου του είδους δεν ήταν κάτι που ζήτησαν ή διεκδίκησαν οι οργανώσεις των κυνηγών, αλλά οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους, με προεξάρχουσα την κτηνιατρική υπηρεσία, καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ίδιος ο κεντρικός μηχανισμός του κράτους έχει παραδεχτεί ότι σε μια σειρά περιπτώσεων, που έχουν να κάνουν με επιδημίες ή και ζωοανθρωπονόσους σχετιζόμενες με την άγρια ζωή, δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια των οργανώσεων των κυνηγών. Οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοβούλως και με δικούς τους πόρους οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, ακόμα και στο επίπεδο της θηροφύλαξης, είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έδωσε «εξετάσεις» με πολύ καλά αποτελέσματα επιστημονικής επάρκειας και σοβαρότητας και στις συναντήσεις που είχε με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τόσο ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης όσο και ο αρμόδιος για τα δάση γενικός γραμματέας, Στάθης Σταθόπουλος, εξέτασαν πολύ σχολαστικά τον «φάκελο» που τους παρέδωσε η ΚΣΕ για τα χαρακτηριστικά της νέας κυνηγετικής χρονιάς. Και κατά γενική ομολογία ήταν ένας άρτιος και επικαιροποιημένος φάκελος, απόλυτα προσαρμοσμένος στις αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με όλα τα διεθνώς παραδεκτά επιστημονικά και βιολογικά δεδομένα.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις απασχολούν, πλέον, επαγγελματικά ένα πλήθος επιστημονικού προσωπικού, εκπαιδευμένου στη σύγχρονη διαχείριση της άγριας ζωής, κάτι που υπήρξε απόλυτα «ορατό» και πειστικό στις επαφές που έγιναν με το υπουργείο για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση Κυνηγίου.

Καθοριστική, όμως, για το περιεχόμενο της νέας Ρυθμιστικής θα είναι και η προγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο… δικαιώνει πλήρως τον τρόπο που διεξάγεται το κυνήγι στη χώρα μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι κρίνοντας σχετική προσφυγή «φιλοζωικής» οργάνωσης, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως το κυνήγι στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Επίσης, αναγνώρισε ότι οι επιστημονικές μελέτες και οι καταμετρήσεις επί του πεδίου, που με συνέπεια διεξάγουν κάθε χρόνο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, υπηρετούν και περιφρουρούν με επάρκεια τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα της θήρας.

Ήταν απόλυτα επαρκής και αποδεκτός ο τρόπος που το υπουργείο, τα κατά τόπους δασαρχεία και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αντέδρασαν και διαχειρίστηκαν τα θέματα θήρας στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Όλα τα είδη της Ρυθμιστικής Απόφασης μπορούν με ασφάλεια να θηρεύονται, διότι πρόκειται για είδη με ασφαλείς πληθυσμούς, ενώ για αρκετά από αυτά διαπιστώνεται αύξηση του πληθυσμού τους.

Τέλος, το δικαστήριο «επαίνεσε» με τον τρόπο του το ενδιαφέρον, τις διαχειριστικές προσπάθειες και την ικανότητα του κόσμου των κυνηγών να περιφρουρούν την άγρια ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες!