Δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ατόμων που έκαναν απάτες και στην Καλαμάτα

Δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ατόμων που έκαναν απάτες και στην Καλαμάτα

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες 18 μελών του κυκλώματος που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, στην Καλαμάτα, παρουσιαζόμενοι ως λογιστές, έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Αστυνομία. Ληστείες και απάτες είχαν διαπράξει και σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου και σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση, που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ και ληστεία.

Στη Μεσσηνία, οι δράστες είχαν καταφέρει να παραπλανήσουν μια 84χρονη και να της αφαιρέσουν κοσμήματα, ενώ δύο άλλες κυρίες αντιλήφθηκαν την απάτη και δεν πείσθηκαν από τα λεγόμενα γυναίκας που τις πλησίασε και προσποιήθηκε ότι μιλάει με τον λογιστή τους. Τα περιστατικά στην Καλαμάτα συνέβησαν στις 5 Ιουλίου.

Με ευγενική συμπεριφορά

Λίγες ημέρες μετά, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, είχαν συλληφθεί 12 μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι και Αχαρνές και 4 μέλη στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι δράστες παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ, για να κάμψουν την όποια αμφιβολία, προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, τον ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

Τους έπειθαν

Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματά τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο. Μάλιστα, πολλές φορές το αφαιρούσαν από την κατοχή τους, ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο, στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από τον χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.

Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι  μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων, στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης  και στην κατοχή των επιχειρησιακών οχημάτων.

Β.Β.

Δείτε εδώ φωτογραφίες και ονόματα