“Limit up”

“Limit up”

Η κορύφωση της “καμπύλης” του καλοκαιριού σιγά σιγά έρχεται να δώσει τη θέση της στην ήρεμη γοητεία του αποκαλόκαιρου, ωστόσο “καμπανάκια” ήδη ηχούν για τις τιμές, μην αφήνοντας τις εναπομείνασες μέρες των διακοπών να λειτουργήσουν ως “καταλύτες” ηρεμίας.

Το τι συμβαίνει στο “ράφι” αλλά και στις υπηρεσίες που ήδη “τρέχουν” κι αυτές, αλλά και τα μηνύματα που έρχονται εν όψει Σεπτεμβρίου, απειλούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που βλέπει να μην τα βγάζει πέρα, έστω κι αν και οι μισθοί έχουν πάρει την ανιούσα.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί ο πληθωρισμός των τροφίμων να “φρενάρει” σε ετήσια βάση, ωστόσο κινείται σε διψήφια ποσοστά (12,4%) με επιταχυνόμενο ρυθμό από μήνα σε μήνα.

Μάλιστα, φρέσκα προϊόντα, ένεκα και του καιρού, έχουν ακόμη και διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι, αν και με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα η αύξηση τον Ιούλιο ανήλθε στο 9,2%.

Οι προβολές, δε, με βάση εκτιμήσεις των καλλιεργητών παραπέμπουν σε νέα μεγάλη άνοδο, καθώς μάλιστα τον τελευταίο μήνα, πέρα από τον καιρό, η μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει “δώσει καύσιμη ύλη” στη “μηχανή” ανατιμήσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παραγωγοί, με δεδομένη την καταστροφή λόγω καύσωνα σε μεγάλο μέρος της παραγωγής, αναμένεται το επόμενο διάστημα οι τιμές να εκτοξευτούν περαιτέρω…

Α.Π.