«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Θεατρική παράσταση Euphoria στην Αρχαία Μεσσήνη

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Θεατρική παράσταση Euphoria  στην Αρχαία Μεσσήνη

Για τέταρτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διοργανώνουν μια πολιτιστική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», 2023. 

Κεντρικός θεματικός άξονας του προγράμματος εκδηλώσεων  που πραγματοποιούνται σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα με το συντονισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι η κλιματική κρίση και οι συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Αυγούστου, λοιπόν, στις 9.30 το βράδυ, θα δοθεί στην περιοχή του θεάτρου και της Αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης η παράσταση Euphoria, σε σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων και δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Χιλλ.

Δύο νέοι ανάμεσα σε δυο κόσμους, ως άλλος Πενθέας και Διόνυσος, με όχημά τους τα κείμενα, αρχαία και άλλα, θα προσπαθήσουν να βρουν τη ρίζα, να θυμηθούν, να ανακαλέσουν. Τεχνολογία, πρόοδος, ανάπτυξη. Τι ονομάζουν οι αρχαίοι Ανάγκη; Γιατί χάνονται οι τέσσερις εποχές του χρόνου; Τι είναι ο ουμανισμός; Είναι ο άνθρωπος το κέντρο του κόσμου μας; Υπάρχει οικολογική συνείδηση; Εξαφανίζονται οι μεγάλοι πολιτισμοί; Μια παράσταση που βασικός πυρήνας της είναι η οικογένεια Χιλλ, σε μια αναζήτηση της ευφορίας μέσα από τη συνύπαρξη. Σε αυτό το επίπονο ταξίδι προς τη μνήμη, θα τους βοηθήσουν τέσσερις μουσικοί, συνθέτες και ερμηνευτές και η ηθοποιός και σκηνοθέτρια της παράστασης Σοφία Χιλλ. Καθένας τους θα συνθέσει τη δική του πρωτότυπη μουσική, θα μελοποιήσει χορικά από αρχαίες τραγωδίες και άλλα κείμενα, αλλά και θα ερμηνεύσει κομμάτια από την κλασική και την παραδοσιακή μουσική. Η πορεία ενάντια στη λήθη είναι επίπονη και η κάθαρση αναπόφευκτη. Ο επίλογος, όμως, ένας ύμνος στη ζωή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Χιλλ

Κοστούμια: Νίκη Θεόκα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Δρούγκας

Ερμηνεύουν: Σοφία Χιλλ, Κατερίνα Ζερβού, Άγγελος Χιλλ

Μουσικοί: Γιώργος Καλούδης (κρητική λύρα, βιολοντσέλο), Ρουθ Χιλλ (κανονάκι, ρεκ), Δημήτρης Ζερβός (κρουστά), Δημήτρης Χιλλ (αφγανικό ραμπάμπ, σάζι)

Διεύθυνση παραγωγής: Σάιμον Χιλλ

Την παράσταση παρουσιάζει η ΑΜΚΕ UP HILL Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (12 ευρώ).

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr.