Πλήθος πιστών στην Παναγία την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!

Πλήθος πιστών στην Παναγία την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!

Με ευλάβεια και λαμπρότητα τίμησαν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών! Πλήθος πιστών, από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιοχή, χθες και σήμερα τίμησαν το «Πάσχα του καλοκαιριού» ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη της Παναγίας και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα.

Χθες τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και έγινε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, υπό τον εορτάζοντα Αρχιμουσικό Παναγιώτη Φωτεινέα.

«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Στις θρησκευτικές τελετές χθες παραμονή διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τους αντιδημάρχους, Αντώνιος Βλάχο, Δημήτριο Στριμπάκο και Μαρία Παναγοπούλου, τη γενική γραμματέα του δήμου Τριφυλίας, Μαρία–Μερόπη Μυλωνά, τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Ασημακόπουλο, Γιάννη Μερκούρη, Χαράλαμπο Καναλουπίτη, Σταματία Αλεξοπούλου καθώς και τον εορτάζοντα Παναγιώτη Τσαφαρά, όπως και τον υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, Άκη Κατρίτση. Σήμερα το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου