Στο Κατάκολο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοικτά της Πύλου

Στο Κατάκολο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοικτά της Πύλου

Άσχημες μνήμες ξύπνησαν χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι σε θαλάσσια περιοχή, 43 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 60 αλλοδαποί (40 άνδρες, 11 γυναίκες και 9 ανήλικα ) .

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος δεσμεύτηκαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή στο λιμενικό να μεταβούν στο σημείο ένα περιπολικό σκάφος, ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να μεταβούν στο σημείο, εξίσου, ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο. Τέλος, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη από το Κοτρώνι στην Καλαμάτα και τέθηκε σε επιφυλακή.

Διευκρινίζεται ότι το ιστιοφόρο εντοπίστηκε αρχικά από το πλοίο «ZIM CHINA», σημαίας Λιβερίας, και από εναέριο εκπαιδευτικό μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας, και ακολούθως από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια, άλλο παραπλέον πλοίο προσέδεσε παραπλεύρως το ιστιοφόρο προς ασφάλισή του και εξακρίβωση για άτομα με τυχόν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης αλλά και παροχής νερού. Σημειώνεται ότι η αρχική πληροφορία, ότι το ιστιοφόρο είχε εισροή υδάτων και ότι ήταν σε κίνδυνο, δεν επιβεβαιώθηκε από τις Λιμενικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή, αρχικά δηλώθηκε ότι πέντε άτομα έχρηζαν φροντίδας και δύο νοσοκομειακής περίθαλψης, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν την επιβίβασή τους στο σκάφος του λιμενικού που κατέφθασε στο σημείο, δηλώνοντας ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση προσέγγισης του παράκτιου περιπολικού σκάφους του λιμενικού, με σκοπό την ασφαλή μετεπιβίβαση των αλλοδαπών και τη μεταφορά τους, με ασφάλεια, στο λιμάνι του Κατακόλου.

Χρ.Μ.