Ανάμιξη με σπορέλαια και ΦΠΑ κίνδυνος για ελαιόλαδο

Ανάμιξη με σπορέλαια και ΦΠΑ κίνδυνος για ελαιόλαδο

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) με ανακοίνωσή του ζητά από τους καταναλωτές να παραμείνουν στη χρήση του ελαιολάδου. Βέβαια, η ανοδική πορεία των τιμών έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εγχώρια αγορά. Το ελληνικό κράτος, όμως, παραμένει απλός παρατηρητής.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο μια ανακοίνωση για την ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου από την οργάνωση των τυποποιητών, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην έχουμε μείωση της κατανάλωσης στη χώρα μας, όπως και για να προστατέψει την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.

Ήδη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5%, η Ισπανία 5%, η Ιταλία 4% και η Πορτογαλία 0%. Τη μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο η Ελλάδα έπρεπε να την είχε πάρει εδώ και μήνες.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος από τις προσμίξεις του ελαιολάδου με σπορέλαια. Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η χώρα μας για αυτόν τον κίνδυνο, αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες καταναλωτές.

Όπως θυμίζει ο ΑγροΤύπος, μόνο οι ελαιοπαραγωγικές χώρες στην Ε.Ε. έχουν επιβάλλει απαγορεύσεις στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο κ.ά.) με στόχο να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Η γειτονική Βουλγαρία, όμως, που έχει μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου έχει τη δυνατότητα να το αναμιγνύει με ελαιόλαδο και στη συνέχεια να το εξάγει στη χώρα μας ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ποιος θα το ελέγξει; Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Βέλγιο, αλλά και οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Άρα θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα η χώρα μας για να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.   

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει τα εξής: «O ΣΕΒΙΤΕΛ, εκπροσωπώντας το 85% των Εταιρειών Τυποποίησης Ελαιολάδου, του επώνυμου προϊόντος που διακινείται εντός της ελληνικής αγοράς, αλλά και το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγών Επώνυμου Ελαιολάδου, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά.

Οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιοδένδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας – ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.).

Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα, αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.

Οι επιχειρήσεις της τυποποίησης και των επώνυμων εξαγωγών ελαιολάδου προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κ.λπ.) και να συμπιέζουν τα περιθώριά τους, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στο επώνυμο ελαιόλαδο, και καλούν όλους τους κρίκους της Εφοδιαστικής Αλυσίδας να υποστηρίξουν αντίστοιχα τον κλάδο του ελαιολάδου προς την ίδια κατεύθυνση.

Θεωρούμε χρήσιμο να διευκρινιστεί, επίσης, ότι οι εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας.

Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς.

Προσβλέποντας στη σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίησή τους για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία».