Ερώτηση στη Βουλή για τις δυσοσμίες στην Καλλιρρόη

Ερώτηση στη Βουλή για τις δυσοσμίες στην Καλλιρρόη

Κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δε δείχνουν οι μετρήσεις…

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την «Αποκρουστική δυσοσμία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή που φιλοξενείται ο ΧΥΤΥ της Μεσσηνίας» κατέθεσε ο Συμεών Κουπελόγλου, βουλευτής Θεσσαλονίκης με την “Ελληνική Λύση”.

Όπως αναφέρει, «κάτοικοι του χωριού της Καλλιρρόης, που είναι ενταγμένο στο Δήμο Οιχαλίας, της Μεσσηνίας, στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, μας κοινοποίησαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής όπου ζουν, η οποία υποβάθμιση πηγάζει από την παρακείμενη χωματερή εναπόθεσης αποβλήτων (ΧΥΤΥ της Μεσσηνίας).

Η υποδομή αυτή, όπως μας καταμαρτυρούν, αποπνέει έντονη δυσοσμία, η οποία καταπνίγει καθημερινά την ατμόσφαιρα του χωριού τους και όχι μόνο, ειδικά το βράδυ και τις πρωινές ώρες».

Απαντώντας η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα παραπάνω αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο ότι «η αρμόδια υπηρεσία μας την 8η/8/2023 διενήργησε επιτόπιο έλεγχο για οσμές στο χώρο εγκατάστασης-λειτουργίας της ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ που βρίσκεται εκτός ορίων της Τ.Κ. Καλλιρρόης, Δ.Ε. Μελιγαλά, Δ. Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας. Σε συνέχεια του ελέγχου συντάχθηκε η συνημμένη Προσωρινή-Οριστική Έκθεση Ελέγχου.

Όπως αναφέρεται και στην ανωτέρω έκθεση ελέγχου, κατόπιν συνεννόησης που είχε προηγηθεί με την εταιρεία Περιβαλλοντική Πελοποννήσου MAE, υπεύθυνη εταιρεία για την υλοποίηση του έργου, παρών στο χώρο κατά τον έλεγχο ήταν και υπεύθυνος εταιρείας μετρήσεων που αφορούν στο επίπεδο ανίχνευσης οσμών με κατάλληλο διακριβωμένο όργανο.

Από τα αποτελέσματα που μας προσκομίστηκαν και αφορούσαν στις μετρήσεις που έγιναν εντός του εργοστασίου, προκύπτει ότι όλες οι τιμές ήταν κάτω από το όριο που θέτει η εγκεκριμένη ΑΕΠΟ (Όριο: 500 ouE/m3), ειδικά δε αυτή στο όριο του οικοπέδου της μονάδας ήταν πάρα πολύ μικρή (20 ouE/m3). Η μέτρηση που έγινε εντός της Τ.Κ. Καλλιρρόης είχε μηδενική τιμή, κάτι που είχε διαπιστωθεί και μακροσκοπικά στον επιτόπιο έλεγχο».