Φωτογράφοι: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις για τις νέες ταυτότητες με προσφυγή στο ΣτΕ

Φωτογράφοι: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις για τις  νέες ταυτότητες με προσφυγή στο ΣτΕ

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των επαγγελματιών φωτογράφων γύρω από το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, οι λήψεις των φωτογραφιών που απαιτούνται για την έκδοση νέων ταυτοτήτων θα γίνονται στα επιμέρους αστυνομικά τμήματα και όχι από φωτογράφους, όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Γιώργο Μέλλιο, η χθεσινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε όσα αποφασίζονται, επιβάλλονται και, τελικά, υπονομεύουν το φωτογραφικό κλάδο.

Ουσιαστικά, αυτό που επιζητούν πανελλαδικά οι επαγγελματίες φωτογράφοι είναι να μη θίγονται τα δικαιώματά τους, αφού ήδη η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη βιωσιμότητά τους.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Μέλλιος: «Ζητάμε να φύγει αυτό το παράβολο που θα επιβάλλεται στον Έλληνα πολίτη, ύψους δέκα ευρώ, μιας και δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα πηγαίνει. Ακόμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο εξοπλίστηκαν τα ΑΤ. Ούτε, επίσης, γνωρίζουμε πώς έγινε αυτή η ανάθεση σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία».

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στο κέντρο της Καλαμάτας οι τοπικοί επαγγελματίες φωτογράφοι εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων έχει προβεί σε νομικές ενέργειες, για να ακολουθήσει προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης.

Στον αντίποδα, ο κ. Μέλλιος σημείωσε ότι, αντί για τη συγκεκριμένη πρακτική, να λαμβάνονται φωτογραφίες των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα από αστυνομικούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το “MyPhoto”, εξυπηρετώντας τους πολίτες και κάνοντας την ίδια δουλειά πιο σωστά και γρήγορα, για όλα τα κρατικά έγγραφα, με φωτογραφικές λήψεις από επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή πρωινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα διαδέχθηκε μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας φωτογράφων και εικονοληπτών έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ζητώντας να ανασταλεί η σχετική απόφαση για τις νέες ταυτότητες.

Χρ.Μ.