Ισορροπημένη διατροφή: Γιατί είναι δύσκολη και τρόποι να τα καταφέρετε

Ισορροπημένη διατροφή: Γιατί είναι δύσκολη και τρόποι να τα καταφέρετε

Η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από μία συνεχή πίεση και πολλές υποχρεώσεις. Κυριολεκτικά τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα. Από το λεωφορείο που φεύγει χωρίς εμάς, μέχρι το deadline στη δουλειά. Προγραμματίζουμε προσεκτικά τη μέρα μας, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια, τη διατροφή μας. Είναι αλήθεια ότι για να φας υγιεινά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Πέρα όμως από τον περιορισμένο χρόνο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν την ισορροπημένη διατροφή τόσο δύσκολη. Στους έχουμε παρακάτω μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να δεις τα υγιεινά γεύματα με άλλο μάτι!

Γιατί σε δυσκολεύει η υγιεινή διατροφή

1.    Έλλειψη χρόνου
Η έλλειψη χρόνου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική προετοιμασία του φαγητού. Από την ώρα που χρειάζεσαι για την αγορά των προϊόντων, μέχρι το μαγείρεμα του πιάτου απαιτείται ελεύθερος χρόνος. Και τις περισσότερες φορές δεν τον έχεις διαθέσιμο. Μην ξεχνάς ότι η ισορροπημένη διατροφή προτείνει την κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων. Η εύρεση και ο συνδυασμός αυτών των τροφών θέλει πρόγραμμα και σύστημα. Αρκετοί άνθρωποι δεν είναι εκπαιδευμένοι σε αυτό, άρα προτιμούν την εύκολη λύση του delivery.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, φρόντισε τουλάχιστον να κάνεις υγιεινές επιλογές. Μία καλή ιδέα είναι να εγγραφείς σε μία υπηρεσία έτοιμων γευμάτων, όπως τα έτοιμα γεύματα διατροφής fitness meals και να σε περιμένει καθημερινά φρέσκο φαγητό στην πόρτα σου.

EXTRA TIP! Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό. Το νερό δρα ευεργετικά σε κάθε οργανισμό και είναι βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Παρόμοια οφέλη έχει και η κατανάλωση τσαγιού. Για τις ώρες εκτός σπιτιού μπορείς να προμηθευτείς ένα θερμό, για παράδειγμα από Chilly’s, και έτσι θα είσαι πάντα ενυδατωμένος.

2.    Αίσθημα πείνας
Η πείνα είναι ένα φυσιολογικό σήμα του οργανισμού ότι χρειάζεται ενέργεια. Το σώμα “φορτίζει” με τη λήψη θρεπτικών συστατικών και μπορεί και πάλι να λειτουργήσει σωστά. Όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή συνήθως καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των γευμάτων η πείνα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονη και δεδομένου ότι το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να αναζητά τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια, θα φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας ακόμα και αν δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Επειδή όμως “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, προετοιμάσου κατάλληλα και έχε μαζί σου θρεπτικά σνακς που θα νικήσουν το αίσθημα της πείνας. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι ξηροί καρποί οι οποίοι ανήκουν στα καλά λιπαρά και χαρίζουν πολλά οφέλη στον οργανισμό σου.

3.    Θέτεις πολύ μεγάλους στόχους
Αν ο οργανισμος σου έχει συνηθίσει τις μεγάλες ποσότητες junk food, είναι μάλλον ακατόρθωτο να τα κόψεις μαχαίρι με την πρώτη προσπάθεια. Αντί λοιπόν να θες να αλλάξεις ριζικά τη διατροφή σου από τη μία μέρα στην άλλη, θέσε μικρούς, εφικτούς στόχους που μπορείς να πετύχεις σταδιακά.

Οι μικροί στόχοι θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις νέες διατροφικές συνήθειες από την αρχή. Κάθε μικρή αλλαγή γίνεται πιο εύκολα μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας και μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε τρόπο ζωής. Σε αντίθεση με τις μεγάλες αλλαγές που φέρνουν άγχος και πίεση και συνήθως δε διαρκούν. Αν θες λοιπόν να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα μέσα στην ημέρα σου, αρχικά πρόσθεσε μία μερίδα σε ένα μόνο γεύμα σου. Μόλις η κίνηση αυτή σου γίνει συνήθεια, είναι πιο εύκολο να ενισχύσεις τη διατροφή σου με παραπάνω μερίδες.

4.    Δε σου αρέσει το φαγητό που επιλέγεις
Πολλοί έχουν ταυτίσει την υγιεινή διατροφή με άγευστες και βαρετές τροφές. Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στο φαγητό, ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι απαραίτητο να νιώθεις ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Εάν δε σου αρέσει αυτό που τρως, τότε η προσπάθειά σου για ισορροπημένη διατροφή δε θα κρατήσει για πολύ.

Εμπλούτισε τη διατροφή σου με γευστικές εναλλακτικές. Μπιφτέκια από κοτόπουλο, γλυκοπατάτες στο φούρνο, γλυκά με χουρμάδες συνθέτουν το τέλειο μενού. Στο ίντερνετ θα βρεις άπειρες συνταγές που σου προσφέρουν υγιεινά και πεντανόστιμα πιάτα και μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις. Πειραματίσου λοιπόν με τις διάφορες επιλογές και γρήγορα θα δεις ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει τρομερά διασκεδαστική.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή είναι η δέσμευση για μικρές αλλαγές. Με τον καιρό, αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες που θα αλλάξουν τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το φαγητό. Απόλαυσε αυτό το γευστικό ταξίδι και ετοιμάσου να υποδεχτείς έναν νέο τρόπο ζωής που θα σε φέρνει όλο και πιο κοντά στους στόχους σου!