“Κλιματικό Συμβόλαιο”: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με σοβαρούς προβληματισμούς

“Κλιματικό Συμβόλαιο”: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με σοβαρούς προβληματισμούς

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας εγκρίθηκε το “Κλιματικό Συμβόλαιο” που υπέγραψε ο Δήμος Καλαμάτας με την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος “100 έξυπνες και ουδέτερα κλιματικά πόλεις”, για το οποίο όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά σειρά ζητημάτων, όπως την ανυπαρξία δεσμευμένων ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των δράσεων για την κλιματική ουδετερότητα.

Επίσης, διατυπώθηκαν προβληματισμοί ότι τα έξυπνα προγράμματα βοηθούν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό σε επιμέρους πολεοδομικές λειτουργίες. Όμως, οι πόλεις λειτουργούν ως σύνολο και μπορεί μια λειτουργία να είναι έξυπνη, π.χ. η κυκλοφορία, αλλά άλλες, π.χ. η προσιτή κατοικία, η έλλειψη πρασίνου ή τα βατά πεζοδρόμια, να παραμένουν ως πρόβλημα.

Η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ήταν η μόνη που αντιτάχθηκε κάθετα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ο εκπρόσωπός της, Τάσος Νιάρχος, τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ενώ ως σκοπός παρουσιάζεται η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, τα έργα υποδομών που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα αντιπυρικά, δεν είναι επιλέξιμα.

Ο δε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, ακόμη και αν επιτευχθεί η Κλιματική Ουδετερότητα στην Ευρώπη, αυτό δε θα επηρεάσει ουσιαστικά τους δείκτες της κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη, γιατί έτσι και αλλιώς οι ρύποι που παράγονται στην Ευρώπη είναι στο ποσοστό μόλις του 9%. Επίσης, οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί το συγκεκριμένο ως κεντρικό θέμα της προεκλογικής της καμπάνιας.
Α.Π.