Στην Ε.Ε. για την ενίσχυση ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας

Στην Ε.Ε. για την ενίσχυση  ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας

Έρχονται αλλαγές σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε σημαντικά ζητήματα που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στις αρρωστημένες αντιλήψεις του παρελθόντος» υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προσθέτοντας ότι «δε θα επιτρέψω να γίνουν παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «μόνη διέξοδος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πλήρης ενσωμάτωση των λειτουργιών του στο gov.gr, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο» και «πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης» συμπληρώνοντας ότι στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμισή του «κεντρικό ρόλο έχει η διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς».

Ο υπουργός σε αναφορά του για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα αποτελέσει και το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ την τρέχουσα τετραετία, σημειώνει πως η ασφαλιστική κάλυψη θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα.

Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, από το 2020 μέχρι σήμερα, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, «η κυβέρνησή μας πέτυχε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται πλέον μέσα σε λίγους μήνες, όταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια απαιτούνταν δύο και τρία χρόνια».

Επίσης, στην ερώτηση για το γεγονός ότι φέτος ο κλάδος της ελιάς είναι αντιμέτωπος με την ακαρπία και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει κάποια αποζημίωση, σχολίασε:

“Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες. Σαφώς η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μέσω ΕΛΓΑ, όχι μόνο λόγω κανονισμού, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Σε συνεργασία με τις λοιπές χώρες του νότου της Ε.Ε., που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, θα επιδιώξουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση μέσω Βρυξελλών.

Προσωπικά θα θέσω το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, στις 18 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τις λοιπές μεσογειακές χώρες. Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη χώρα μας. Αφορά στο σύνολο των μεσογειακών χωρών. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατόν για τους Έλληνες παραγωγούς”.

Στη συνέντευξη προαναγγέλλει επίσης την εκ νέου επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτική χρήση. «Η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο στους αγρότες θα δοθεί εκ νέου, αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στη χώρα μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα προληπτικά.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης μιλά τόσο για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων μέσα στα επιμελητήρια της χώρας όσο και για τους τρόπους που θα επιτευχθεί ο στόχος για είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα, «όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή».