Συνελήφθησαν οι τρεις διακινητές των μεταναστών

Συνελήφθησαν οι τρεις διακινητές των μεταναστών

Άμεσα για ακόμα μια φορά οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας κατάφεραν να εντοπίσουν τους διακινητές που μετέφεραν μετανάστες προς την Ιταλία και κατέληξαν στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τρεις άνδρες που δηλώνουν υπήκοοι Αφγανιστάν και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του Ν. 4251/2014, όπως ισχύουν, καθώς και των άρθρων 187 (Εγκληματική οργάνωση) και 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Να σημειωθεί ότι οι 76 αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει με ιστιοφόρο τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου από άγνωστο σημείο των τουρκικών ακτών πλησίον «Μπόντρουμ», με προορισμό την Ιταλία και εντοπίστηκε να πλέει σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. ΝΔ της Ζακύνθου το πρωί της 30ής Αυγούστου, οπότε και στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης.

Άμεσα δεσμεύτηκαν τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να μεταβούν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Αρχικώς το εν λόγω ι/φ σκάφος εντοπίστηκε από το φ/γ πλοίο «Egy Crown» σημαίας Αιγύπτου, χωρίς να αιτείται συνδρομή.

Το ανωτέρω φ/γ έλαβε οδηγίες από το ΕΚΣΕΔ να παραμείνει στο σημείο μέχρι την προσέγγιση του περιπολικού πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Εν συνεχεία και καθώς το ι/φ σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη, με εντολή ΕΚΣΕΔ το φ/γ πλοίο «Egy Crown» περισυνέλεξε τους 76 αλλοδαπούς.

Η μετεπιβίβαση των ανωτέρω αλλοδαπών στο περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή ν. Σχίζα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καλαμάτας, όπου παρελήφθησαν από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Το ι/φ σκάφος αρχικά ρυμουλκήθηκε από το φ/γ πλοίο και εν συνεχεία από το αλιευτικό σκάφος «Χαρούλα» Ν.Σ. 957, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στον λιμένα Καλαμάτας.
Π.Μπ.