Αρνητικά τα στοιχεία από τη συγκομιδή των πρώτων ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς

Αρνητικά τα στοιχεία από  τη συγκομιδή των πρώτων ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς

Περιορισμένες έως και ανύπαρκτες είναι οι ποσότητες της επιτραπέζιας ελιάς που συγκομίστηκαν φέτος, με τη μείωση της παραγωγής να φτάνει στις πράσινες ποικιλίες έως και 90%, ενώ μηδαμινή είναι η παραγωγή της ποικιλίας «Αμφίσσης»/ «Κονσερβολιά».

Τα παραπάνω αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η οποία σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους – μέλη της εξέτασαν τα αποτελέσματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2023/24.

ΔΟΕΠΕΛ: Καμπανάκι για την επιτραπέζια ελιά

Συγκεκριμένα, για την εσοδεία των πράσινων ελιών των ποικιλιών «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά», που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμάτα» και «Αμφίσσης»/ «Κονσερβολιά»:

Με τη λήξη της συλλογής η παραγωγή της πράσινης ελιάς της ποικιλίας «Χαλκιδική» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση είναι μειωμένη κατά 80% μιας κανονικής παραγωγής και αντίστοιχα για την πράσινη ελιά ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά» κατά 90%.

Κατά 50% μειωμένη η «Καλαμών/ «Καλαμάτα»

Στο μεταξύ, επίκειται η εκκίνηση της συλλογής μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Καλαμών/ «Καλαμάτα», η ηρτημένη παραγωγή της οποίας εκτιμάται σε 50.000 έως 60.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% μιας κανονικής παραγωγής.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ηρτημένη παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά» είναι μηδαμινή και θεωρείται ασύμφορη η ενδεχόμενη συλλογή για επιτραπέζια χρήση.

Αντιπροσωπευτικό κόστος παραγωγής

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ βρέθηκε και η άμεση ανάγκη διερεύνησης ενός αντιπροσωπευτικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα με την πλήρη ανάλυση και κωδικοποίηση του κόστους και των τριών συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο), η γνώση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για το σχεδιασμό ενεργειών και μείωσης του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Τα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ χαιρέτισαν τη σύσταση της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων Ποικιλιών Ελιάς», που ανακοινώθηκε με στις 23 Οκτωβρίου 2023.

«Στην Οργάνωση αυτή ιδρυτικά μέλη είναι η πλειοψηφία των μελών του πρωτογενούς τομέα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ και όχι μόνο. Θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η οργάνωση των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιων ποικιλιών σε συλλογικά σχήματα, που θα προσδώσει περαιτέρω ώθηση και ανάπτυξη στον κλάδο», επισημαίνεται.