ΚΑΠ: Στην προκαταβολή τσεκ και στην εξόφληση γράφουν αλλαγές

ΚΑΠ: Στην προκαταβολή τσεκ  και στην εξόφληση γράφουν αλλαγές

Οι 11 αλλαγές στο νέο μηχανισμό επιδοτήσεων που μπαίνει σε εφαρμογή επισήμως από την προκαταβολή του τσεκ στο τέλος Οκτωβρίου, μοιάζει πλέον να ανταμείβει όσο ποτέ τη μεγέθυνση των εκμεταλλεύσεων και τους αγρότες που κάνουν το «έξτρα» βήμα με καλλιεργητικές πρακτικές που είχαν συνηθίσει σε μια πιο σύγχρονη διαχείριση των φροντίδων στις εκμεταλλεύσεις τους. Και παράλληλα, «τιμωρεί» όσους κάθονται πάνω στα ιστορικά δικαιώματα αρκούμενοι σε μία υποτυπώδη δουλειά στις εκμεταλλεύσεις τους.

Φέτος, λοιπόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του agronews.gr, θα είναι η πρώτη φορά που:

Οι αγρότες θα λάβουν το πρασίνισμα σε όλα τα επιλέξιμα στρέμματα και όσοι είχαν λίγα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης που δεν κάλυπταν όλη την έκταση που δήλωναν στο ΟΣ∆Ε, θα έχουν ένα όφελος παραπάνω σε σχέση με περασμένες χρονιές.

Θα ξεκινήσει η σύγκλιση στο μεγαλύτερο επίπεδο που έχει υπάρξει και χωρίς καμία προστασία για τα ιστορικά δικαιώματα.

Θα δοθεί το μικρότερο ποσό βασικής ενίσχυσης από την ημέρα που θεμελιώθηκε αυτό το καθεστώς.

Δε θα είναι σταθερό το πρασίνισμα ετησίως και θα «παίζει» ανάλογα τη συμμετοχή των αγροτών ανά δράση, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την τύχη της Κάρτας του Αγρότη.

Θα στερηθεί το πριμ πρασινίσματος μερίδα των 37.564 δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας (5η πρόσκληση λήξη δεσμεύσεων 2025).

Προβλέφθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση για κριθάρι, μαλακό σιτάρι (10 ευρώ αμφότερα), καλαμπόκι (55 ευρώ) και αναδιανεμητική ενίσχυση για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Κόβεται εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, όπου έβρισκαν διέξοδο χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Ειδικά το βαμβάκι δεν έχει, όπως έχουν τα πράγματα, καλές εναλλακτικές από τα eco-schemes, πέρα, μόνο, για φέτος τα βιολογικά.

H συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών θα υπολογιστεί ανά στρέμμα σε όλες τις αγρονομικές περιφέρειες και δε θα πληρωθεί με βάση ποσοστό της μέσης αξίας δικαιωμάτων.

Οι κτηνοτρόφοι που δεν εντάχθηκαν στο eco-scheme για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας δε θα δουν ούτε 1 ευρώ από το πρασίνισμα της φετινής περιόδου.

Για πρώτη χρονιά αμφισβητείται έντονα το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του πρασινίσματος εντός του Δεκεμβρίου.

Το Εθνικό Απόθεμα θα υπολογίζεται ανά αγρονομική περιφέρεια και όχι οριζόντια, γεγονός που θα αλλάξει κυρίως την τύχη της βασικής ενίσχυσης στα βοσκοτόπια.

Tags: