Λειτουργία Πινακοθήκης «Χρήστου Α. Κυριαζή» στο κοινοτικό κτήριο της Αρχαίας Μεσσήνης

Λειτουργία Πινακοθήκης  «Χρήστου Α. Κυριαζή» στο κοινοτικό κτήριο της Αρχαίας Μεσσήνης

Για τη λειτουργία της Πινακοθήκης «Χρήστου Α. Κυριαζή» στον πρώτο όροφο του κοινοτικού κτηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης στη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης ενημερώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυροματταίων «Η Αρχαία Μεσσήνη».

Η Πινακοθήκη του «Χρήστου Α. Κυριαζή» αποτελεί μια μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Άλλωστε, ο Χρήστος Κυριαζής, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, ποιητής και καραγκιοζοπαίχτης, γεννήθηκε το 1937 στα Πετράλωνα Μαυρομματίου Ιθώμης, όπου και έζησε μέχρι το 1942.

Κατόπιν της θερμής επιθυμίας του να προσφέρει με το έργο του στον τόπο του, δώρισε στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αρχαίας Μεσσήνης σημαντικά έργα του. Σκοπός του ήταν να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος, μέσω του οποίου το φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του.

Το έτος 2009, η Πινακοθήκη εγκαινιάσθηκε επισήμως. Αποτελείται, δε, από τριάντα εννέα (39) έργα της συλλογής του σπουδαίου ζωγράφου, χαράκτη, καραγκιοζοπαίχτη και συγγραφέα, και καλύπτουν μια πορεία 25 περίπου ετών, από το 1974 μέχρι το 2000.

Πρόκειται για έγχρωμες ξυλογραφίες (15), α/μ ξυλογραφία (2), λιθογραφίες (2), ακουαρέλες (6), λάδια σε μουσαμά (11) και ένα (1) γλυπτό.

Κάθε έργο ξεχωριστά, όπως και το σύνολο των εκθεμάτων, αλλά και κάθε δημιουργία του Κυριαζή, μας προτρέπει να μοχθήσουμε σαν κι εκείνον για να αποκαλυφθούν από το σκοτάδι στο φως, η δομή, το φως, το χρώμα, ενώ μας προσκαλεί να γίνουμε μέρα – μεσημέρι «Παιδιά της Νύχτας» κατά πώς θα ήθελε κι ο Ηράκλειτος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: Μόνιμη Συλλογή

Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού

Υπεύθυνος επικοινωνίας: 6977182463, Δημήτριος Κουβελάκης

Είσοδος ελεύθερη