Παρέμβαση περιφερειάρχη για την ανασκαφή στην Υπαπαντή

Παρέμβαση περιφερειάρχη για  την ανασκαφή στην Υπαπαντή

Επιστολή Παναγιώτη Νίκα στη Λίνα Μενδώνη

Αν και η ανασκαφική έρευνα στην Υπαπαντή δεν έχει ολοκληρωθεί, κι ενώ οι εργασίες έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, επανέρχεται και με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ζητά είτε να συνεχιστούν, εφόσον υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον, είτε να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, για να μην παραμένει η εικόνα που υπάρχει σήμερα στη συγκεκριμένη εμβληματική περιοχή της Καλαμάτας.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Νίκας είχε χαρακτηρίσει την αρχαιολογική τομή που έχει γίνει στη νοτιοανατολική γωνία της πλατείας της Υπαπαντής ως “μαύρη τρύπα”, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, “σιγά σιγά θα γεμίζει αποτσίγαρα”.

Για την επιστολή που έστειλε ο περιφερειάρχης στην υπουργό για την ανασκαφή στην Υπαπαντή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε τα εξής: “Το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, και της εκκρεμότητας που εξακολουθεί να υφίσταται με τις αποκαλυφθείσες εκεί αρχαιότητες, θίγει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζητεί από την υπουργό να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα το Κεντρικό Συμβούλιο, στο υπουργείο, έτσι ώστε αν τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον, να συνεχιστεί -και να επεκταθεί ενδεχομένως- η ανασκαφική έρευνα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η διαδικασία που επιτάσσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μη διαιωνίζεται η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση σε ένα εμβληματικό σημείο της Καλαμάτας”.