Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παίρνει για 15 χρόνια το δασοφυλάκιο του “Αγίου Βασιλείου” στον Ταΰγετο

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παίρνει για 15 χρόνια το δασοφυλάκιο  του “Αγίου Βασιλείου” στον Ταΰγετο

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραχωρείται, κατά χρήση για 15 χρόνια, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το κτήριο του δασοφυλακίου στη θέση Άγιος Βασίλειος στον Ταΰγετο, στην περιοχή του Τουριστικού.

Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του πιο πάνω υπουργείου, με την οποία ικανοποιείται αίτημα που είχε διατυπωθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Παραχωρούμε κατά χρήση το ανωτέρω δασικό κτίριο του Δασοφυλακίου Αγίου Βασιλείου Ταϋγέτου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις. Το εν λόγω κτήριο βρίσκεται εντός του δημοσίου δάσους Ταϋγέτου στη θέση “Άγιος Βασίλειος” του Δήμου Καλαμάτας. Είναι ισόγειο πέτρινο κτίσμα και το εμβαδόν του είναι 55,25 τετραγωνικά μέτρα.

1. Ο σκοπός της κατά χρήση παραχώρησης του κτηρίου είναι να χρησιμοποιηθεί: α) ως κέντρο ενημέρωσης – πληροφόρησης στους επισκέπτες του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, β) για λόγους Πολιτικής Προστασίας και γ) για την στέγαση περιβαλλοντικών και φιλοδασικών συλλόγων.

2. Η διάρκεια παραχώρησης της χρήσης για τον ανωτέρω σκοπό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (που στο εξής θα αποκαλείται «παραχωρησιούχος»), ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη από την υπογραφή της παρούσης, με δικαίωμα ανανέωσης μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών και με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Η παραχώρηση γίνεται άνευ ανταλλάγματος, αλλά με τους εξής όρους: α) Η υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης να γίνει εντός ενός έτους από την έκδοση της παρούσης

β) Ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την υποχρέωση της συντήρησης του κτηρίου και την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, με ιδίους πόρους.

γ) Ο παραχωρησιούχος δεν επιτρέπεται να προβεί σε εκτέλεση άλλων έργων ή εργασιών εντός του χώρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δασαρχείου Καλαμάτας.

δ) Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει με αποκλειστική ευθύνη, μέριμνα και δαπάνη του, τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών (όπου απαιτούνται) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την τήρηση των προβλεπόμενων πολεοδομικών διατάξεων για την υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης, καθώς και τη δαπάνη των εργασιών που απαιτούνται προς τούτο.

ε) Οι δαπάνες συντήρησης, βελτίωσης και επισκευής, καθώς και όποιες νέες εγκαταστάσεις κατασκευαστούν για τις ανάγκες υλοποίησης της παραχώρησης από τον παραχωρησιούχο, παραμένουν επ’ ωφελεία του ακινήτου και του Δημοσίου και δε δύναται αυτός να απαιτήσει οποιαδήποτε αποζημίωση σε περίπτωση αυτοδίκαιης ανάκλησης ή καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης.

στ) Ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να ειδοποιεί εγκαίρως το Δασαρχείο Καλαμάτας, όταν παρίσταται ανάγκη να γίνει οποιαδήποτε επισκευή, βελτίωση ή άλλη επέμβαση στο παραχωρούμενο ακίνητο και να πραγματοποιεί αυτές, με αποκλειστικά δικά του πάντοτε έξοδα και με δική του επιμέλεια, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ζ) Κάθε διακοπή της χρήσης πρέπει να γνωστοποιείται αμέσως στο Δασαρχείο Καλαμάτας, προκειμένου να παραληφθεί το ακίνητο.

η) Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να ανακαλεί μονομερώς την παραχώρηση, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του παραχωρητηρίου.

θ) Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη ή υποχρέωση για πραγματικά ή νομικά ελαττώματα του ακινήτου που παραχωρεί.

ι) Η παρακολούθηση της παρούσης ανατίθεται στο Δασαρχείο Καλαμάτας”.