Σχολείο στη Φύση: νέα εβδομάδα, νέες δράσεις!

Σχολείο στη Φύση:  νέα εβδομάδα, νέες δράσεις!

Ο κύκλος που άνοιξε το Σχολείο στη Φύση, ύστερα από την πρώτη εβδομάδα συναντήσεων και γνωριμιών, ολοένα και μεγαλώνει! Μετά την πρώτη περιήγηση στους κήπους του κτήματος, την αναζήτηση και ανακάλυψη των σπόρων ανάμεσα στην πλούσια βλάστησή του, τα φυτέματα και τα πειράματα φυσικών επιστημών, τη σκυτάλη πήραν τα πειράματα μαγειρικής και οι πρώτες μικρές σπορές!

Κινησιολογικά παιχνίδια, ο “Κήπος της Αγάπης”, οι πρώτες σπορόσουπες του χειμώνα, τα γλυπτά αυγά από πάγο με λουλούδια στο εσωτερικό τους και οι μπάρες δημητριακών φτιαγμένες με πολλή αγάπη από τα ίδια τα παιδιά, συστήνουν την πρώτη εβδομάδα του Σχολείου στη Φύση!

Αυτή την εβδομάδα (Τετάρτη 11/10 και Σάββατο 14/10, 4.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ.) θεματική των δραστηριοτήτων θα αποτελέσουν η κηπουρική και η σπορά, για τα οποία θα αξιοποιήσουν αυτοσχέδια εργαλεία κηπουρικής, η εξερεύνηση της συγκομιδής του κτήματος, από την οποία θα ζυμώσουν λαχταριστό ψωμί, καθώς και η αναζήτηση-δημιουργία του δικού τους καταφυγίου!

Τι είναι το Σχολείο στη Φύση;

-Η ανάπτυξη μιας οικοκεντρικής αντίληψης για τη ζωή, η ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, της δημιουργικότητας και της ενσυναίσθησης

-Η δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, ενός δημοκρατικού “Σχολείου στη Φύση” ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να τη στηρίξουν και να τη στελεχώσουν.

Σημαντικό εργαλείο σε όλη αυτήν την προσέγγιση είναι η δουλειά στην ομάδα και η συνεισφορά στη μάθηση, καθώς τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο στην ανάπτυξη των γνωστικών τους ικανοτήτων.

Είναι, τελικά, η βιωματική, οικοκεντρική και δημοκρατική εκπαίδευση στη φύση, όπου τα γνωστικά αντικείμενα και η ανάπτυξη των παιδιών προσεγγίζονται ολιστικά, εμπνεόμενα και βασιζόμενα στη λειτουργία ενός αυτοτελούς οικοσυστήματος, όπως είναι ένα φυσικό αγρόκτημα ή ένα δάσος.

Οι ηλικίες είναι ανάμικτες, ώστε να αναπτύσσεται η συνεργατικότητα, η αυτενέργεια, αλλά και η αλληλοδιδακτική εμπειρία και εκπαίδευση.

Ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητες του Σχολείου στη Φύση περιλαμβάνονται και οι εκδρομές σε κοντινά οικοσυστήματα, με σκοπό να διερευνήσουν από κοινού πώς μπορεί η φύση να γίνει ο δάσκαλός μας, το αγρόκτημα ή ένα δάσος η τάξη μας και το σώμα και το παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις τα εργαλεία μάθησης (curiosity approach/messy play).

Πληροφορίες τηλ. 2721022505.