Το Κτηματολόγιο ταλαιπωρεί τους Μεσσήνιους

Το Κτηματολόγιο ταλαιπωρεί τους Μεσσήνιους

Τεράστια τα ζητήματα στις 265 Κοινότητες που κτηματογραφήθηκαν στη Μεσσηνία

Άκρως απαραίτητη κρίνεται πλέον η παράταση της προθεσμίας για την ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων της κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία, συνολικά σε 265 Κοινότητες του νομού.

Τα προβλήματα που αναφέρονται καθημερινά από πολίτες στο αρμόδιο τμήμα Δασικών Χαρτών που Δασαρχείου Καλαμάτας είναι δεκάδες, έχοντας τα περισσότερα δασικό αντικείμενο. Απαιτείται, λοιπόν, περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν οι πολίτες που έχουν διαπιστώσει προβλήματα να καταθέσουν ενστάσεις.

Ενστάσεις
Η κανονική προθεσμία για την κατάθεση των ενστάσεων λήγει στις 21 Οκτωβρίου. Ο κάθε πολίτης που κατέθεσε κατά την τελευταία κτηματογράφηση δήλωση ιδιοκτησίας, πρέπει με τους κωδικούς taxisnet να μπει στο Κτηματολόγιο και να ελέγξει τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. Αν συμφωνεί, δε χρειάζεται να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια. Αν, όμως, διαφωνεί, πρέπει να καταθέσει ένσταση, διότι όταν παρέλθει  προθεσμία, τότε θα μπορεί να προσφύγει μόνο δικαστικά.

Οι περιπτώσεις στις οποίες καταγράφονται προβλήματα στη Μεσσηνία είναι πάρα πολλές. Σε 12 Κοινότητες, ανάμεσά τους και η Καλαμάτα, το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί. Στις υπόλοιπες 265, όμως, τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο αρμόδιο τμήμα του Δασαρχείου Καλαμάτας, όπως μας είπε ο προϊστάμενος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, καθημερινά δέχονται δεκάδες αιτήματα και ερωτήματα από πολίτες για διευκρινίσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ιδιοκτησία τους, αλλά και ενστάσεις που πρέπει να καταθέσουν.

Προβλήματα παρατηρούνται ακόμα και μέσα σε χωριά, αλλά και μεταξύ ιδιοκτησιών της ίδιας οικογένειας, καθώς μπορεί κάποιο τμήμα της ιδιοκτησίας να φαίνεται δασικό κομμάτι. Εκεί, μετά τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που έγιναν από το Δασαρχείο, τα εν λόγω τμήματα είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Αγνώστου ιδιοκτήτη
Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο έλαβαν αποφάσεις που αφορούν στα πρόστιμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και για τα καταχωρημένα στην κτηματογράφηση ως αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε πρόσφατα, για τα πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων, η επιβολή των οποίων έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είπε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να πάει σε μία τιμωρητική λογική ούτε σε μία λογική ότι ο πολίτης θα χάσει το σπίτι του και θα το πάρει το Δημόσιο.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι πιθανότατα θα υπάρξει κι άλλη παράταση για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ θα ανοίξει και το θέμα των αδήλωτων ακινήτων που καταχωρίζονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και ο νόμος λέει ότι μετά τις οριστικές εγγραφές περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Ο κ. Κυρανάκης μίλησε και για ένα νέο «πακέτο κινήτρων», το οποίο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε «οι σύγχρονες γρήγορες συναλλαγές και όλες οι επιδοτήσεις, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα δίνονται μόνο για κτηματογραφημένα ακίνητα».

Δηλαδή, πέραν των όσων ήδη προβλέπονται με απαγόρευση έκδοσης οικοδομικής άδειας και μεταβίβασης ακινήτου, ετοιμάζεται περικοπή αγροτικών επιδοτήσεων, αποκλεισμός συμμετοχής τόσο για ιδιώτες όσο και για Δήμους, τράπεζες και άλλους φορείς σε χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα μέτρα για ακίνητα που δεν είναι κτηματογραφημένα, ώστε να διαθέτουν Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Της Βίκυς Βετουλάκη