Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας

«Η Πλατεία των Ευχών», δράσεις για όλη την εορταστική περίοδο

Την «Πλατεία των Ευχών» δημιουργεί για τις φετινές γιορτές ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας σε συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της «Φάρις».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, εικαστικού, μουσικού, χορευτικού, θεατρικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος, που στόχο έχει να κρατά ζωντανή την εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη για έναν ολόκληρο μήνα.

«Στόχος μας είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος μικρών και μεγάλων και, κυρίως, η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη “Μαγεία των Χριστουγέννων”. Η πρωτοβουλία μας αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά με όσα ο Δήμος Καλαμάτας και η “Φάρις” έχουν προγραμματίσει για τις γιορτές. Η ιδέα των επαγγελματιών από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας δεν έχει άλλον στόχο πέρα από το να δώσει χαρά και να μοιράσει χαμόγελα, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό ρόλο της εστίασης στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία», τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Να γίνει ένας γιορτινός θεσμός
Όπως τονίζεται, επιθυμία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας είναι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών, να δώσουν το κίνητρο σε όλους να βιώσουν τις γιορτινές ημέρες, όπως παλιά, έξω από το σπίτι και μακριά από τα κινητά και τις οθόνες.

«Επιδίωξή μας είναι μια πόλη γεμάτη λάμψη και χαρά, πλημμυρισμένη από γιορτινά συναισθήματα και χριστουγεννιάτικα “αρώματα”, που θα αφήσουν σε όλους μας δυνατές αναμνήσεις. Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο νόημα, ενώ με το πρώτο αυτό εγχείρημα μπαίνουν οι βάσεις ώστε να χτίσουμε ένα γιορτινό θεσμό στην Καλαμάτα, που κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται, προβάλλοντας την πόλη και ενισχύοντας την επισκεψιμότητα όλο το χρόνο.

Μέσα από αυτές τις δράσεις θα επιτύχουμε την πολυπόθητη επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αναπτύσσοντας θεματικό τουρισμό», σημειώνεται

Kαι προσθέτουν: «Ευελπιστούμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ώστε η Καλαμάτα να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το πλέον θετικό πρόσημο. Προσδοκούμε με αυτό τον τρόπο η Καλαμάτα να γίνει το “άρμα” που θα παρασύρει όλη τη Μεσσηνία. Σημείο αναφοράς των περισσότερων δράσεων θα είναι το υπέροχα στολισμένο σπίτι του Αϊ- Βασίλη στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας».

Χριστουγεννιάτικη ποδηλατάδα
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με μια συναρπαστική χριστουγεννιάτικη ποδηλατάδα με αφορμή τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου καραβιού στο λιμάνι Καλαμάτας.

Καλούν, λοιπόν, όλους να συμμετέχουν με τα ποδήλατά τους στολισμένα στο Πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 4.00 το απόγευμα από την πλατεία 23ης Μαρτίου και θα ακολουθηθεί μια διαδρομή με κατεύθυνση το λιμάνι της πόλης, ώστε όλοι μαζί να συμμετέχουν στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου καραβιού από το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.

Ο ΣΕΜ, οι Ναυτικοί Όμιλοι και το Λιμενικό Ταμείο μαζί με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Αϊ- Βασίλη θα πλαισιώσουν τη δράση. Όχημα της ΟΑΚ θα προπορεύεται των συμμετεχόντων, θα υπάρχουν τρία επαγγελματικά guides για την ομαλή και ασφαλή διαδρομή και ένα όχημα με φάρο που θα ακολουθεί για τεχνική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες. Στον τερματικό σταθμό θα βρίσκονται εθελοντές από το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Η κάθε συμμετοχή θα γίνεται με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων, όπως και η επιστροφή μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα γίνει αυτόνομα.

Για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες προτείνονται τα εξής:

-Οι συμμετέχοντες να ξέρουν καλά ποδήλατο (όχι βοηθητικές ρόδες)

-Να έρθουν όλοι με το δικό τους λειτουργικό ποδήλατο (φρένα, λάστιχα, φώτα) στολισμένο

-Η χρήση κράνους

-Τα παιδιά κάτω των 16 χρόνων να συνοδεύονται από ενήλικα.

Επόμενες εκδηλώσεις
Δράσεις έχουν προγραμματισθεί όλη την περίοδο των εορτών. Μετά την ποδηλατάδα, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 18.00 – 21.00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: Γράμματα στον Αϊ- Βασίλη και Δέντρο Ευχών– Μια εικόνα μέσα από παραμύθι

Ο αγαπημένος άγιος των παιδιών θα τα περιμένει στο σπίτι του για να βγάλουν μαζί του αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στο τζάκι. Οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να φέρνουν ή ακόμα και να γράφουν εκεί τα γράμματά τους για τον Αϊ- Βασίλη και να τα ρίχνουν στο κυτίο των ΕΛΤΑ. Το σπίτι του Αϊ- Βασίλη θα κοσμείται, μεταξύ άλλων, από το Δέντρο των Ευχών και έτσι τα παιδιά μπορούν να γράφουν τις δικές τους μοναδικές ευχές-στολίδια και να τις κολλούν στο ευχόδεντρο. Όλες οι ευχές με το πέρας των εορτών θα συγκεντρωθούν και θα ενταχθούν σε ένα άλμπουμ με θέμα «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα 2023».

Η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο 9, 10.00 – 14.00 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. 10.00 – 14.00.

Την Κυριακή εκείνη 11.00- 13.00, θα λειτουργήσει εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικών στολιδιών στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη. Εκεί η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας θα στήσει το πιο γιορτινό εργαστήριο. Όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στο οποίο θα κατασκευάσουν κούκλες και στολίδια εμπνευσμένα από τα Χριστούγεννα.