Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών ΈΣΠΑ έχουν φτάσει στα όριά τους

Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών ΈΣΠΑ έχουν φτάσει στα όριά τους

Συνάντηση με ιδιοκτήτες και εργαζομένους σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε προχθές το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Οι εκπρόσωποι των πιο πάνω ιδιωτικών δομών ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη σχετικά με το πρόβλημα των οφειλών -εδώ και 5 μήνες- της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις τους από δράση του προγράμματος ΕΣΠΑ, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, του επέδωσαν και σχετικό ψήφισμα της ΠΟΣΙΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών).

Επικοινωνώντας με την ΕΕΤΑΑ -που “τρέχει” το πιο πάνω πρόγραμμα- ο Π. Νίκας μετέφερε προς τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου πως από τα συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στη συγκεκριμένη δράση, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα δε με την ενημέρωση που έλαβε ο περιφερειάρχης από την ΕΕΤΑΑ, η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει -όπως γνωστοποίησε η ΕΕΤΑΑ- να πιστώνεται μέρος της, περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άμεσα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, θα πιστωθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, με την πλήρη καταβολή να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΣΠΑ το… αγκάθι. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό πρόβλημα των εργαζομένων και των ιδιοκτητών είναι η διακηρυγμένη πρόθεση της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, να προχωρήσει στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των παιδικών σταθμών από το υπουργείο Οικογένειας στο υπουργείο Παιδείας, αφαιρώντας παράλληλα τη δυνατότητα από τους παιδικούς σταθμούς να έχουν παιδιά από 3 έως 4 χρόνων, ώστε και αυτή η ηλικιακή κατηγορία να μεταφερθεί στα νηπιαγωγεία.