Για δεύτερη συνεχή χρονιά τιμήθηκε ο διεθνής Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος από το ΓΕΕΘΑ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τιμήθηκε ο διεθνής Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος από το ΓΕΕΘΑ

Τα πρωτότυπα γλυπτά του διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη, Νίκου Φλώρου, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Γρήγορη Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έπειτα από πρόσκληση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα, εκτέθηκαν έργα από τη συλλογή «Ήρωες από Μέταλλο», που δημιουργήθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η όλη έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στη μακρινή Αυστραλία και στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επέστρεψαν δε για λίγο στην Ελλάδα, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στους ομογενείς που βρίσκονται σε μέρη μακρινά.

Τις εντυπώσεις και τα βλέμματα των θεατών στην εκδήλωση απέσπασε το εμβληματικό γλυπτό «Δαφνοστεφανωμένη Ελευθερία», μέσα από το οποίο ο καλλιτέχνης εκφράζει την αγάπη του για την Ελλάδα και το σεβασμό του στους πεσόντες των ηρωικών μας αγώνων για την Ελευθερία, δίνοντας με λαμπρότητα αίσθηση κίνησης και πνοή στο μεταλλικό γλυπτό, που το ύψος του φτάνει τα δυόμιση μέτρα.

Πριν από το κλείσιμο της εκδήλωσης, παρουσία όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Φλώρος βραβεύθηκε για την προσφορά μέσω της τέχνης του στο ΓΕΕΘΑ, από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο επί σκηνής, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου δημιουργώντας ανάταση ψυχής και αίσθημα υψηλού φρονήματος.

Στην έκθεση ο Νίκος Φλώρος έχει συμπεριλάβει ένα ακόμα έργο, που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση που ετοιμάζει με προορισμό τη Μαρτυρική Κύπρο, αποτυπώνοντας με τη δική του μοναδική τεχνοτροπία την ιδέα μιας Ελληνοκυπριακής Σημαίας, η οποία βασίζεται στην Ελληνική Σημαία (πριν από το 1978), με την Κύπρο στο κέντρο του σταυρού ανάμεσα σε δάφνες. Τα κόκκινα σημάδια που φέρονται στο λευκό της Σημαίας συμβολίζουν το αθώο αίμα των αγωνιστών για την ελευθερία της Κύπρου και στο κυανό συμβολίζουν τους δεσμούς αίματος της Αρκαδίας με την Κύπρο από την Ομηρική Εποχή.

Η «Αιματοβαμμένη Ελληνοκυπριακή Σημαία» του Νίκου Φλώρου εκτίθεται από χθες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη, στον εμβληματικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου/Παραρτήματος Τρίπολης.