Νίκος Φλώρος: Τιμώμενος καλλιτέχνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο

Νίκος Φλώρος: Τιμώμενος καλλιτέχνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο

Με τιμώμενο πρόσωπο τον Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη την 52η επέτειο της ιδρύσεως του ανωτέρω Ομοσπονδιακού Κράτους στο Ζάππειο.

Η εφετινή εκδήλωση είχε πολυδιάστατη σημασία, καθώς με την έκθεση αντιπροσωπευτικών και υψηλού οικολογικού συμβολισμού έργων του «παγκόσμιου» Αρκά γλύπτη «προλογίστηκε» η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 28, που θα εκκινήσει στο Ντουμπάι σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ χωρών.

Τα οκτώ μοναδικά, μεγάλων διαστάσεων και ασύλληπτης καλλιτεχνικής εμπνεύσεως έργα του Νίκου Φλώρου, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «μαγνήτισαν» τα βλέμματα όσων είχαν την τιμή να βρεθούν στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.

Το αστραφτερό μεταλλικό αλουμινένιο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, εμπνευσμένο από εκείνο με το οποίο η Diva ερμήνευσε την «Τραβιάτα» του Βέρντι και που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση αυτή απευθείας από την Όπερα του Ντουμπάι, όπου και εκτίθεται από το Μάιο 2023 στo πλαίσιo του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννησή της, συγκλόνισε και εντυπωσίασε άπαντες, ευρισκόμενο στο κέντρο της αίθουσας με τα εκθέματα.

Στην εγκωμιαστική για τον τιμώμενο καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο ομιλία του ο πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Ελλάδα, Σουλεϊμάν Χάμιντ Αλ Αλμαζοούι, τόνισε: «Για πρώτη φορά η Πρεσβεία των Η.Α.Ε. ανοίγει τις πόρτες της στους υψηλούς της προσκεκλημένους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη, που βασίζονται σε μια ειδική τεχνική μετατροπής αλουμινίου σε πρωτότυπα έργα τέχνης, μοναδικά γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα διάσημων προσωπικοτήτων.

Ο Νίκος Φλώρος έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν το καλλιτεχνικό του “παρών” με μεγάλη επιτυχία στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτός από εκθέσεις που έχει παρουσιάσει εκεί, έχει δημιουργήσει με την ιδιαίτερη τεχνική του το πορτραίτο του προέδρου των Η.Α.Ε., Α.Υ. σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Zαγιέν Aλ Ναχαγιάν. Έκτοτε το πορτρέτο του ανήκει στη μόνιμη συλλογή του κράτους.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη φιλοξενία των Η.Α.Ε, ο κ. Νίκος Φλώρος δημιούργησε το σύμβολο των Η.Α.Ε, το “Γεράκι της Ερήμου”, που μας προσέφερε ως ένδειξη τιμής και συνέχειας της καλλιτεχνικής συνεργασίας του με τα Η.Α.Ε.

Μέσω του καλλιτεχνικού του έργου προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών, που υποδηλώνουν τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και το οποίο συνεχώς εξελίσσεται!».

Στη λαμπερή βραδιά του Ζαππείου Μελάθρου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του πολιτικού, του πνευματικού και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, οι συνεργάτες του Νίκου Φλώρου, καθώς και η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και δεκάδες διπλωμάτες από πολλά κράτη της υφηλίου.

Να σημειωθεί πως την έκθεση επιμελήθηκε το γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Matrix Design, ενώ το styling του Νίκου Φλώρου ήταν από TImos fashion store and lygeri hair.