Η αντιπυρική περίοδος τελείωσε… Οι φωτιές συνεχίζονται

Η αντιπυρική περίοδος τελείωσε… Οι φωτιές συνεχίζονται

Μεγάλη προσοχή σε όσους ανάβουν φωτιά

Την 31η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδος, με τις καιρικές συνθήκες όμως να παραμένουν ευνοϊκές για ξέσπασμα πυρκαγιών.

Πέραν, όμως, του καιρού, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας, που είτε επίτηδες είτε από λάθος μπορεί να δημιουργήσει μια πυρκαγιά που εύκολα θα ξεφύγει.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας χρειάστηκε να παρέμβει, μεταξύ άλλων, σε αρκετά σύμβαντα που αφορούσαν πυρκαγιές σε γεωργικές εκτάσεις. Ενδεικτικά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Λιμενικά, Μακαρία, Κάμπο, Λέικα, και Καρβέλι.

Η κρισιμότητα δε της κατάστασης αποτυπώνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μεσσηνίας, πύραρχος Αθανάσιος Π. Κατσαφάδος, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει ότι, παρά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, «το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εκδηλωθεί αρκετές πυρκαγιές, κυρίως σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους διευκολύνουν την εξάπλωσή τους.
Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:
–Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά
–Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου
–Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
–Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».
Π.Μπ.