Πέτρος Θέμελης: Αναπαύεται στη μεσσηνιακή γη ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Πέτρος Θέμελης: Αναπαύεται στη μεσσηνιακή γη ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Στην Αρχαία Μεσσήνη, τον τόπο που αγάπησε και αφιέρωσε τριάντα εφτά χρόνια σημαντικών ανασκαφών, φέρνοντας ξανά στο φως την αρχαία πόλη, τάφηκε χθες το μεσημέρι ο Πέτρος Θέμελης, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Αρκετοί δε οι συμβολισμοί: το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το όποιο μέλλον για τον αρχαιολογικό χώρο που «άνθισε» χάρις στην παρουσία του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη.

Μια μέρα νωρίτερα, στο ναό Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα, συγγενείς, συνεργάτες και φιλικά πρόσωπα είπαν σε κλίμα συγκίνησης το «ύστατο χαίρε».

Σταύρος Μπένος: «Δώσαμε υπόσχεση να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο το μνημείο της Αρχαίας Μεσσήνης»

«Έφυγε ο Πέτρος ή δεν έφυγε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, χθες το μεσημέρι από την Αρχαία Μεσσήνη.

«Έφυγε μόνο η ύλη του, αλλά το πνευματικό του μέγεθος ήταν τόσο μεγάλο που απλώνεται παντού, με επίκεντρο αυτό το χώρο που τον υποδέχθηκε. Εκείνο που έχω να πω μονάχα, είναι ότι εδώ που είμαστε μαζί με την υπουργό (σ.σ. Πολιτισμού) δώσαμε μια υπόσχεση: να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο αυτό εδώ το μνημείο, αλλά και συνολικά το πνευματικό του έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ευχήθηκε «Καλό ταξίδι, Πέτρο μας!».


Λίνα Μενδώνη: «Το πνεύμα του θα κυριαρχεί εδώ πάντοτε»

Την ίδια υπόσχεση έδωσε και από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη διαφύλαξη της σπουδαίας παρακαταθήκης του Πέτρου Θέμελη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπόσχεση μεγάλη και χρέος πολύτιμο: να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη που αφήνει και να συνεχίσουμε στο μέτρο που μπορούμε, γιατί σίγουρα ο Πέτρος μπορούσε περισσότερο από εμάς. Αυτό το έργο του εδώ στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και γενικότερα την πνευματική του παρακαταθήκη».

Και πρόσθεσε: «Ολοκληρώθηκε η πράξη και η μεσσηνιακή γη, το χώμα το οποίο ο ίδιος αγάπησε περισσότερο από το καθέναν, τον υποδέχεται ειρηνικά. Δε νομίζω ότι πρέπει κανείς να πει τίποτα περισσότερο, αλλά η μορφή του, το πνεύμα του θα κυριαρχεί εδώ πάντοτε».


Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: «Ο Πέτρος Θέμελης ήταν μεγάλος δάσκαλος, όχι μόνο για αρχαιολόγους»

Παρούσα στη χθεσινή ταφή του καταξιωμένου αρχαιολόγου ήταν και η αδελφή του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία επισήμανε ότι ο Πέτρος Θέμελης δίδαξε σε όλους ότι τα αρχαία μνημεία έχουν πνεύμα, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πέτρος Θέμελης ήταν μεγάλος δάσκαλος, ήταν δάσκαλος για αρχαιολόγους, αλλά ήταν και δάσκαλος για ανθρώπους σαν κι εμένα που δεν είμαι αρχαιολόγος.

Αυτό που δίδαξε σε πολλούς από εμάς είναι ότι τα αρχαία μνημεία, όσο σημαντικά και αν είναι ως πέτρες-ως μνημεία, έχουν και κάτι άλλο να μας πουν: έχουν ένα πνεύμα το οποίο θα πρέπει να ξαναζήσουμε και να του δώσουμε τη δυνατότητα να μην κοιτάει μόνο προς τα πίσω, να κοιτάει προς τα εμπρός. Να μας βοηθήσουν στο σήμερα και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Και νομίζω ότι για αυτό εγώ –τουλάχιστον- του είμαι πολύ ευγνώμων».


Μεταξύ άλλων, ξεχωριστή ήταν η χθεσινή παρουσία στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκου Σταμπολίδη, καθώς και του αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ.

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, οι εκπρόσωποι της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Ανδρέας Τσουκαλάς και Παναγιώτης Μπαζίγος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Της Χριστίνας Μανδρώνη