Σχέδια προστασίας Αρχαίας Μεσσήνης και Επικούριου Απόλλωνα από την κλιματική κρίση

Σχέδια προστασίας Αρχαίας  Μεσσήνης και Επικούριου Απόλλωνα από την κλιματική κρίση

Πρόσφατα η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς – και λόγω κλιματικής αλλαγής- θα εξακολουθήσει να βρίσκεται. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει σχέδιο προστασίας των μνημείων μας από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη, «στο υπουργείο καταρτίζουμε το “Εθνικό Σχέδιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή”, το οποίο έχει προληπτικό χαρακτήρα. Αποβλέπει στη σταδιακή διαμόρφωση και εφαρμογή, μέχρι το 2030, σχεδίων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για περισσότερους από 25 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους.

Τα 19 σχέδια ολοκληρώνονται έως το τέλος του 2025 και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα αναφέρω ένα προς ένα, για να καταδείξω τη γεωγραφική διασπορά τους: Μυκήνες, Ναός Επικούριου Απόλλωνα Βασσών, Δίον, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Φίλιπποι, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος, Κυδωνία, Δήλος, Ηραίον Σάμου, παλαιά πόλη της Ρόδου, Μυστράς, Νικόπολη, Αρχαία Μεσσήνη, Βραυρώνα».