Τιμάται αύριο η 50ή επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τιμάται αύριο η 50ή επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με δύο συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα

Μηνύματα για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας.

Στην Καλαμάτα, η επέτειος θα τιμηθεί με δύο συγκεντρώσεις αύριο, στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα

Μεταξύ άλλων, στις ανακοινώσεις σημειώνονται:

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας τιμώντας την επέτειο για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που θα γίνει στην Καλαμάτα την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία 23ης Μαρτίου .

Ιδιαίτερα φέτος, που η 50ή επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του, η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο αποτελεί ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής, αλληλεγγύης του λαού μας στον παλαιστινιακό λαό.

Απαιτούμε:

●Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού

•Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

•Να σταματήσει κάθε είδους συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

●Να γίνει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μία κορυφαία στιγμή στην Ιστορία των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων, σηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη η σημερινή γενιά να μην πάει χαμένη.

Πρέπει να υπάρξει προστασία της εργασίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, καταπολέμηση των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και κοινός στόχος για προκοπή και ευημερία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας μόνο ενωμένο και δυνατό θα μπορέσει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις μισθών, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι σύλλογοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας κι ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καλεί όλους τους εργαζομένους την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, στις 18.30, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ΖΕΙ για να μας υπενθυμίζει τους αγώνες του χθες και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα για Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Κοινωνική Απελευθέρωση.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή, επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Μια κυβέρνηση: Που εγκατέστησε μεθοδικά την κατασκευή ενός παρακρατικού συστήματος υποκλοπών και παρακολουθήσεων, με στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον κύκλο του Μητσοτάκη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Που υπονόμευσε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Που έχει οδηγήσει το λαό στην εξαθλίωση με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, την ενεργειακή φτώχεια και τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας.

Που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, με κίνδυνο φτωχά νοικοκυριά να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Που θέλει να τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Που σαρώνει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία: Με τον κατάπτυστο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, την πρωτοφανή βία απέναντι στις διαδηλώσεις, τις διαρκείς αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

Που έχει βάλει στο στόχαστρο τη νεολαία: Στοχεύει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια, εγκαθιστώντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καταργώντας το άσυλο, για να μπορέσει να επιβάλει τις διαγραφές των φοιτητών, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πετάει εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες μαθητές,.

Που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και καταστρέφει το περιβάλλον.

Που επιδιώκει να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να δημιουργήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Που ανέχεται και καλύπτει την εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων.

Που επιχειρεί να εμπλέξει τη χώρα μας στα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Νετανιάχου, με την πρόσφατη προκλητική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, και την ντροπιαστική αποχή από την ψήφιση στον ΟΗΕ ψηφίσματος για εκεχειρία και ανθρωπιστικές διόδους.

Μετά 50 χρόνια τα συνθήματα στις πύλες του Πολυτεχνείου για να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί δίνουν πνοή στον αναγκαίο, ειδικά σήμερα, αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για την ενωτική πάλη ενάντια στην πολεμική απειλή, την πρόθυμη εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, και τις απάνθρωπες κυρώσεις που είναι σε βάρος των λαών, εντείνοντας την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Σήμερα 50 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει πατρίδα την ώρα που το κράτος – τρομοκράτης του Ισραήλ, μετά από την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ και καθημερινής στέρησης της ελευθερίας, των δικαίων, αλλά και ζωτικών αγαθών από το λαό της Παλαιστίνης, κλιμακώνει την επίθεση με μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης, που στηρίζεται ξεδιάντροπα από τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

[…] Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Το Πολυτεχνείο χωρίς να αντιγράφεται μας καλεί να αναζητήσουμε και να ακολουθήσουμε το σύγχρονο, πρωτότυπο και ανεπανάληπτο ανατρεπτικό δρόμο.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καλεί τους φίλους της να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου για να τιμήσουμε 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να φωνάξουμε δυνατά: 50 χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, Ψωμί – Παιδεία -Ελευθερία. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας (μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -ΕΕΔΥΕ) τιμά τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού. Η απριλιανή επταετής, στρατιωτική δικτατορία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη προσπάθεια της αστικής τάξης να θωρακίσει την εξουσία της κατά του λαού. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι διώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πάλη του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, ο εορτασμός του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι φετινές εκδηλώσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βήμα καταδίκης της επιθετικότητας και των εγκλημάτων της κατοχής του Ισραήλ, που λαμβάνουν πλέον διαστάσεις γενοκτονίας.

Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια, που υψώνει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στον πολιτισμό και στην κοινωνική ασφάλιση.

Δίνουμε ραντεβού την Παρασκευή 17/11, 18.30, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, στη συγκέντρωση των Σωματείων, για να τιμήσουμε από κοινού την επέτειο για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που θα γίνει στην Καλαμάτα την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία 23ης Μαρτίου .

Ιδιαίτερα φέτος που η 50ή επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του, που έχει πάρει χαρακτηριστικά σφαγής ενός λαού που αγωνίζεται για την απόκτηση του δικού του κράτους. Η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο αποτελεί ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής και αλληλεγγύης του λαού μας στον παλαιστινιακό λαό.