Τριφυλία: 50% μειωμένη η παραγωγή στο ελαιόλαδο

Τριφυλία: 50% μειωμένη η παραγωγή στο ελαιόλαδο

Όσο και αν η συζήτηση γύρω από το ελαιόλαδο έχει επικεντρωθεί στην τιμή, το κυρίαρχο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας είναι η πολύ χαμηλή φετινή παραγωγή.

Τα πρώτα στοιχεία σύμφωνα με την ΕΡΤ με το ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής δείχνουν μείωση της παραγωγής πάνω από 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ακαρπία, λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις, είναι οι βασικές αιτίες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες καλλιέργειας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Ασημάκη Ντεμερούκα, πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, την ώρα που η τιμή του ελαιολάδου καλπάζει με αύξηση κατά 30%, στην περιοχή του η παραγωγή μειώθηκε κατά 50%, γεγονός που οφείλεται στο ότι, από τη μία, πέρυσι η παραγωγή ήταν μεγάλη, από την άλλη, στις καιρικές συνθήκες που δε βοήθησαν στην καρπόδεση και τέλος, στο ότι ένα μέρος της παραγωγής χάθηκε από το χαλάζι.

Όσον αφορά στους εργάτες, επειδή φέτος είναι μικρή η παραγωγή δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεσή τους. Άλλωστε, ήρθαν εργάτες από τα Βαλκάνια, είπε ο κ. Ντεμερούκας.

Στην κορωνέικη, η παραγωγή είναι επίσης μειωμένη τουλάχιστον κατά 50%. Κρίσιμος μήνας για την ελιά είναι ο Φεβρουάριος που χρειάζεται να είναι υγρός και κρύος, αντιθέτως, ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ζεστός και άνυδρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κακή ανθοφορία και παραγωγή. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της μορφολογίας της, υπάρχουν και πολλά μικροκλίματα, γι’ αυτό και παρατηρούνται διακυμάνσεις στην παραγωγή.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το ιστορικό λίπανσης, καθώς, λόγω του υψηλού κόστους στα λιπάσματα, πολλά χωράφια υστέρησαν σε αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα να μην έχουν την αναμενόμενη παραγωγή. Κάποια χωράφια που έχουν καλύτερες λιπάνσεις έχουν και καλύτερες παραγωγές. Ενώ ούτε και οι αποδόσεις στις μαυροελιές ήταν οι αναμενόμενες.

Η περιοχή της Βάλτας που χτυπήθηκε από το χαλάζι, δύο φορές μάλιστα, έζησε φέτος την πιο άσχημη χρονιά από πλευράς παραγωγής, η οποία μειώθηκε σε ποσοστό 70%, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορέσουν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους.