Χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για ορεινό δρόμο στο νότιο μέρος του Ταϋγέτου

Χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για  ορεινό δρόμο στο νότιο μέρος του Ταϋγέτου

Ζητείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Αίτημα για χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση οδού Μπάκα Λαιμός – Αγ. Παντελεήμονας – Κρύα Βρύση Πηγαδίων» από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με 1.285.000 ευρώ, κατέθεσε με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Πρόκειται για βασική οδική αρτηρία στο νότιο δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου και στόχος είναι να βελτιωθεί και να ασφαλτοστρωθεί.

Βελτίωση

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκπονηθεί η μελέτη «Μελέτη οδοποιίας Άγιος Βασίλειος (τουριστικό) – Αγ. Μαρίνα – Μπάκα Λαιμός – Αγ. Παντελεήμονας – Κρύα Βρύση Πηγαδίων, τμήμα: Μπάκα Λαιμός – Άγιος Παντελεήμονας – Κρύα Βρύση Πηγαδίων», με αντικείμενο τη βελτίωση της βατότητας της οδού Μπάκα Λαιμός – Άγιος Παντελεήμονας – Κρύα Βρύση Πηγαδίων.

Ο δρόμος είναι μήκους 6.459,53 μέτρων και σήμερα είναι χωματόδρομος. Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις προκειμένου η οδός να ανταποκρίνεται στους βασικούς κανονισμούς οδικών έργων από πλευράς οριζοντιογραφικής και υψομετρικής χάραξης, αλλά ταυτόχρονα με μερική διαπλάτυνση αυτής, για να αποκτήσει σταθερό πλάτος.

Ο εν λόγω δρόμος συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό στην επισκεψιμότητα του Ταϋγέτου, ενώ αποτελεί το μοναδικό δρόμο πρόσβασης στις διάσπαρτες κατοικίες στους οικισμούς Ριζιανά και Κρύα Βρύση, καθώς και στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα.

Επιπλέον, εξυπηρετεί την εποπτεία του βουνού, την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και την εξυπηρέτηση άλλων δασικών οδών που συμβάλλουν σε αυτή.  

Για την κατασκευή του έργου έχει συμφωνήσει και το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη