Γ. Καραμπάτος: Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Βασιλικό, επίτιμο πρόεδρο των «Δρόμων της Ελιάς»

Γ. Καραμπάτος: Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Βασιλικό,  επίτιμο πρόεδρο των «Δρόμων της Ελιάς»

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» πενθούν. Ο Βασίλης Βασιλικός, ένας άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο διεθνές πολιτιστικό τοπίο με το έργο του, δε βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ήταν αυτός που μεγαλοπρεπώς άνοιξε τις πύλες της UNESCO για τους «Δρόμους της Ελιάς», φέρνοντας τη Μεσόγειο και την ελιά στο προσκήνιο.

Ο Βασιλικός, ως Επίτιμος Πρόεδρος των «Δρόμων της Ελιάς», υπήρξε ένας διανοούμενος, ένας οραματιστής και άνθρωπος που μας έδειξε την αξία του διαπολιτισμικού διαλόγου ως μονόδρομο για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως πολυτάλαντος συγγραφέας, έγραψε περισσότερα από 70 βιβλία σε διάφορα είδη και θέματα, τα οποία μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες και κάποια εξ αυτών αποτέλεσαν τη βάση για διάσημες κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «Ζ» του Κώστα Γαβρά που κέρδισε Όσκαρ.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, την τηλεόραση και τον πολιτισμό, δε δίστασε να αντιμετωπίσει δύσκολα θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικολογία και η ανθρώπινη φύση. Μέσα από τα βιβλία του, μας έδειξε την πολυπλοκότητα και την αλληλεξάρτηση του κόσμου, καθώς και την ανάγκη να διατηρούμε ανοιχτές και κριτικές απόψεις. Μεταξύ των έργων του, «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», γραμμένο το 2003, προέβλεψε μελλοντικές συγκρούσεις και κρίσεις.

Το κενό που αφήνει είναι ανυπέρβλητο, αλλά τα διδάγματα και η κληρονομιά του θα παραμείνουν ζωντανά στους «Δρόμους της Ελιάς» και σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Γιώργος Καραμπάτος

Εκτελεστικός διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»