Η Τίνα Κουτσουμπού μιλάει για το νέο της βιβλίο…

Η Τίνα Κουτσουμπού μιλάει για το νέο της βιβλίο…

Ένα συγγραφικό και αναγνωστικό ταξίδι στα χλομά βουνά -Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου…

Ένα διαφορετικό συγγραφικό εγχείρημα υλοποίησε μέσα από το νέο της βιβλίο «Τα χλομά βουνά -Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» η καταξιωμένη Μεσσήνια συγγραφέας, Τίνα Κουτσουμπού.

Είναι το πρώτο της μυθιστόρημα (μετά από 4 συλλογές διηγημάτων και πολλές συνεργατικές εκδοτικές δουλειές) και μοιάζει αποτέλεσμα κάποιου είδους «κάρμα». Ο Χρηστομάννος είναι υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο με καταγωγή από τη Μακεδονία, άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά με καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής του Τιρόλο.

Η κα Κουτσουμπού τον ανακαλύπτει σε μια «τυχαία συνάντηση» και μας συστήνει αυτόν τον πρωτοπόρο της εποχής του ως φόρο τιμής και ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα, ενώ μαζί ανασυνθέτει το σκηνικό μιας ολόκληρης εποχής που τοποθετείται στις αρχές του 19 ου αιώνα. Η Τίνα Κουτσουμπού βρίσκει αφορμή να πλέξει τις δυό τις «πατρίδες» τη Μεσσηνία και την Ιταλία σε αυτό το νέο της βιβλίο και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό…

Η ίδια μας συστήνει το Θεόδωρο Χρηστομάννο και το συγγραφικό της ταξίδι μέσα από την παρακάτω συνέντευξη:

-Ποια ήταν η έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο;
Τα Χλομά Βουνά είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που προέκυψε εντελώς αναπάντεχα. Ταξιδεύοντας στις Δολομιτικές Άλπεις ανακάλυψα σε κάποιο βιβλιοπωλείο τη βιογραφία ενός άγνωστου σε μας Έλληνα της διασποράς: Θέοντορ Χρηστομάννος το όνομά του, κι είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του Τιρόλου. Το όραμά του, το πάθος του με τη φύση κι η ανιδιοτέλειά του με εντυπωσίασαν και αποτέλεσαν την έμπνευση για  να ξετυλίξω την ενδιαφέρουσα ιστορία του, στήνοντας ταυτόχρονα τον καμβά της μυθοπλασίας μου. Είναι σαν να με καλούσε να τον γνωρίσω και να σας τον συστήσω.

-Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό…
Το βιβλίο λοιπόν κινείται γύρω από τον χαρισματικό αυτό άνθρωπο-νομικό και πολιτικό ο οποίος με τη δράση και τις ενέργειές του άλλαξε τις τύχες των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι επομένως ένα ιστορικό πρόσωπο που έδρασε στην περιοχή του Νοτίου Τιρόλου, όταν ακόμη αυτή ανήκε στην Αυστροουγγαρία του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Σίσσυ. Κινητοποιώντας τα γρανάζια της κρατικής μηχανής αλλά και αρκετά σημαίνοντα πρόσωπα και με βοηθό τη μεγάλη θέλησή του και το ελληνικό δαιμόνιο της ευρηματικότητας, επέτυχε θαύματα. Δρόμοι, καταφύγια, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικές συνδέσεις, φράγματα, είναι μερικά από τα θαυμαστά έργα του. Σήμερα θεωρείται ο πιονιέρος του τουρισμού των Δολομιτών.

Τον συντροφεύουν οι κύριοι ήρωες του μυθιστορήματός μου, δύο νέοι από την Μεσσηνία που υιοθετούν τις απόψεις του και αγκαλιάζουν τα οράματά του για  πρόοδο κι ευημερία. Μέσα από δυσκολίες και προσωπικές απώλειες, η ζωή έχει χαράξει πια το δρόμο της για όλους. Στην αυγή του 20ού αιώνα τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο. Η συνεργασία τους θα γεννήσει μια νέα εποχή για την περιοχή των Χλομών Βουνών αλλά και θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.
Έτσι προέκυψε κι ο τίτλος του βιβλίου, αφού η δράση του Θέοντορ Χρηστομάννου ήταν για μένα η έμπνευση.

-Πόσο διαφορετικό είναι αυτό το βιβλίο από τα προηγούμενα;
Αν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία μου περιέχουν διηγήματα, τότε ναι, αυτό το νέο μου εγχείρημα είναι εντελώς διαφορετικό. Όχι μόνο σε θεματική αλλά και σε είδος. Από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα. Κι αν κάποιοι λένε πως το διήγημα είναι ένα δύσκολο είδος γιατί συμπυκνώνει τη δράση, τα συναισθήματα και τους χαρακτήρες των ηρώων, τότε το μυθιστόρημα είναι όλες οι αφηγήσεις μαζί.

Πρέπει να βρεις μια ισορροπία για να περιγράψεις τις καταστάσεις που βιώνουν οι
ήρωες, να μπεις μέσα στο μυαλό και την ψυχή τους, να αφηγηθείς έτσι ώστε να κρατηθεί αμείωτο το  ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πράγμα διόλου εύκολο.

-Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες, ποια σημεία απόλαυσες και τι σε ικανοποίησε περισσότερο;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου. Με τις αντοχές, τις αμφιβολίες και τους κανόνες που είχα θέσει για την ανάπτυξη της ιστορίας μου.

Έπειτα όφειλα να αναπαραστήσω μια ολόκληρη εποχή, να βρω πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τα ήθη και τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε δύο τόσο ιδιαίτερες περιοχές, όπως είναι η Μεσσηνία και το Τιρόλο των Αψβούργων. Να διασταυρώσω τις πηγές που οι περισσότερες προέρχονταν από την ξένη βιβλιογραφία, κυρίως την Ιταλική και την Αγγλική. Όσο όμως βυθιζόμουν στις αναζητήσεις μου τόσο πιο πολύ εντυπωσιαζόμουν από την ομορφιά των τοπίων που θα περιέγραφα, αλλά και την ισχυρή προσωπικότητα του ξεχωριστού εκείνου Έλληνα. Απόλαυσα λοιπόν κάθε κεφάλαιο, κάθε γραμμή. Σε κάθε μπιπ του κέρσορα μεταφερόμουν σ’ άλλο χωροχρόνο όπου ζούσα μέσα από τους ήρωές μου και σκηνοθετούσα γι’ αυτούς το τέλος που είχα επιλέξει.

-Τι άλλο ετοιμάζεις για τη συνέχεια;
Με τη νέα χρονιά σχεδιάζω την παρουσίασή του στην Αθήνα και ίσως κι αλλού προς το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση γράφω κι έχω ήδη στα σχέδια ένα νέο έργο. Αλλά αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο, αρκεί να συνδράμει φυσικά κι η θεά έμπνευση. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα ν’ απολαύσω το μαγικό ταξίδι της συγγραφής.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ ΤΙΝΑ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική
Τράπεζα.
Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ., της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και γενική γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Διηγήματά της βραβεύτηκαν σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Συμμετέχει στα συλλογικά έργα:
«Αθηναϊκό ημερολόγιο» 2012, 2013, 2014, 2018, 2019, «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» 2014, 2015 εκδ. Φιλιππότη,

«Ο Ξένος» OpenBooks, Hράκλειο Κρήτης 2016, «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2018» του Ε.Π.Ο.Κ, «Λαθρόψυχοι, εκδ. 24 gr. 2018, «Το σχολείο» εκδ.OpenBooks, Ηράκλειο Κρήτης 2018, «Μεσσηνιακές Δημιουργίες» 2012, 2014, 2016, 2018, 2020, Επετειακοί τόμοι της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων: για το 1821 εκδ. Καλλίεργον, 2021 και για τη Μικρασιατική καταστροφή και τον προσφυγικό ελληνισμό, εκδ.24 γράμματα, 2022.

«Συλλογικό έργο 10 σύγχρονων
Μεσσήνιων ποιητών» εκδ.24 γράμματα 2022.

Άρθρα της δημοσιεύθηκαν στην Ένωση μη ημερησίων εντύπων, Αθήνα, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο Καλαμάτας και Κορώνης, σε λογοτεχνικά περιοδικά έντυπης μορφής αλλά και ηλεκτρονικής, καθώς και σε λογοτεχνικά blogs.

Έχει εκδώσει:
-Ο καινούργιος κι επτά ακόμη διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης 2015,

-Του καιρού γυρίσματα, Εκδ. Διάνυσμα 2016,

-Ιστορίες του Νότου, εκδ. Μικρές εκδόσεις 2018.

-Το νερό που μ’ εκδικήθηκε εκδ. ΑΩ Αθήνα 2021.

-Η Καλαμάτα στην τσέπη, τουριστικός οδηγός στα ελληνικά και στα αγγλικά( Kalamata a pocket guide), εκδ. 24 γράμματα.