Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα, χωρίς πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα, χωρίς πρόστιμα

Παράταση έως το Νοέμβριο του 2024

Νέα και τελευταία ευκαιρία, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024, η δυνατότητα δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, χωρίς επιβολή προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων που ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατέθεσαν δήλωση ακινήτων, είτε γιατί το αμέλησαν, είτε γιατί υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την ιδιοκτησία τους, όπως ο μη εντοπισμός του ακινήτου, έγγραφα απόδειξης χρησικτησίας, κληρονομικό δικαίωμα, επικάλυψη με τους δασικούς χάρτες κ.ά.

Χωρίς πρόστιμα

Γι΄ αυτό το λόγο η πολιτεία καλεί τους πολίτες που δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία να το πράξουν άμεσα, χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων.

Όσοι πολίτες δεν συνέλεξαν ακόμα όλα τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους, και να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι:

– Το έντυπο της δήλωσής τους με την πρώτη σελίδα συμπληρωμένη πλήρως, με τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα δηλωθούν.

– Φωτοαντίγραφο ταυτότητας δικαιούχου.

– Φωτοαντίγραφο αποδεικτικού ΑΦΜ δικαιούχου.

– Αντίγραφο Συμβολαίου με τη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο.

– Αντίγραφο Εξαρτημένου Τοπογραφικού σε ΕΓΣΑ 87 ή απόσπασμα από τον χάρτη θέασης του Κτηματολογίου.

Ακόμα κι αν έχει γίνει προανάρτηση

Για όλες τις περιοχές, ακόμα κι αν έχει γίνει προανάρτηση, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους, πληρώνοντας μόνο το ανάλογο παράβολο.

Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Όπως επισημαίνει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.