Στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο υδροδότησης της Καλαμάτας

Στην τελική ευθεία το μεγάλο  έργο υδροδότησης της Καλαμάτας

Ένα εξόχως σημαντικό έργο για την Καλαμάτα, που θα λύσει σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα υδροδότησης, θα εκκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά των νέων αγωγών ύδρευσης (Φ800) από την Κίνα στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται: «Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, κατέπλευσε στο λιμάνι Καλαμάτας το φορτηγό πλοίο “RISE 1905”, το οποίο μετέφερε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τους πρώτους σωλήνες διατομής Φ800 που προορίζονται για το έργο του νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τις Πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα.

Μετά ένα ταξίδι εβδομάδων, οι σωλήνες που φορτώθηκαν σε λιμάνι της Κίνας έφτασαν στον προορισμό τους και πλέον, μετά τη διαδικασία του εκτελωνισμού, θα ακολουθήσει η μεταφόρτωσή τους στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να εκκινήσει η κύρια φάση κατασκευής του έργου».

Το έργο
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το έργο «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις Πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη», προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού συνολικού μήκους 15,5 χιλιομέτρων.Αξίζει να σημειωθεί ότι νέος αγωγός έρχεται να αντικαταστήσει τον αγωγό Φ300, που κατασκευάστηκε το 1936, και τον Φ600 του 1977.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή αγωγού Φ400, συνολικού μήκους 6,9 χιλιομέτρων, για την υδροδότηση τμήματος του Δήμου Μεσσήνης, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Σύμφωνα και με δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας για το θέμα, “μπορούμε πλέον να πούμε ότι μετράμε αντίστροφα να εκκινήσει η κύρια φάση του έργου, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα συνοδά έργα και οι αγωγοί προς τη Μεσσήνη.

Έχει ληφθεί απόφαση παράτασης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός πλαισίου, δίχως να υπάρξει κίνδυνος για την εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του και πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της επανεκκίνησης ενός έργου που σε συνδυασμό με τις νέες δεξαμενές στον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη και στο Πήδημα, αλλά και το σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του δικτύου και από τις Πηγές του Αγίου Φλώρου, θα θωρακίσει σε επίπεδο υποδομών ύδρευσης την Καλαμάτα για τις επόμενες δεκαετίες».