Συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της 120 ΠΕΑ λίγο πριν την προσγείωση

Συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της 120 ΠΕΑ λίγο πριν την προσγείωση

-Μπροστά στα μάτια της οικογένειας του επισμηναγού Επαμ. Κωστέα


Μάρτυρας: «Άκουσα μια έκρηξη και είδα ένα κομμάτι να φεύγει»

Μοιραία ήταν χθες το πρωί η αποχαιρετιστήρια πτήση του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye, όταν μπροστά στα μάτια της συζύγου και των δύο ανήλικων παιδιών του που τον παρακολουθούσαν από τον πύργο ελέγχου της 120 ΠΕΑ, συνετρίβη ελάχιστα μέτρα από τη μονάδα και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Σε μια στιγμή ορόσημο για την καριέρα του, καθώς ήταν η τελευταία του πτήση με το εκπαιδευτικό Τ2, καθώς πλέον θα ξεκινούσε πτήσεις ως εκπαιδευτής με το νέο Τ6, έμελλε να βάψει με μαύρα χρώματα τη χθεσινή ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και κυρίως για την οικογένειά του, η οποία έζησε τραγικές στιγμές βλέποντας το αεροπλάνο του να καταλήγει στο έδαφος.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως λίγο πριν την συντριβή είχε προηγηθεί «έκρηξη» στο αεροσκάφος – ίσως και να αποκολλήθηκε κάποιο κομμάτι- και αυτό να είναι η απάντηση στο γιατί δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει την αυτόματη εκτίναξη, ώστε να σωθεί.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από χθες Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου έως και αύριο Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Η κηδεία του άτυχου επισμηναγού θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί στην Μεγάλη Μαντίνεια.

Η χθεσινή, ήταν η τρίτη πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 από το 2018 και ο επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας το δεύτερο θύμα.

Τραγωδία
Ήταν δύο λεπτά πριν τις 11.30 χθες το πρωί, όταν τα γέλια και οι χαρές στον Πύργο Ελέγχου της 120 ΠΕΑ, πάγωσαν. Το ένα από τα δύο αεροσκάφη τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, που βρίσκονταν στον αέρα εκείνη τη στιγμή για εκπαιδευτική πτήση, άρχισε να πέφτει μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ελάχιστα μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή του Άρι.

Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι ο επισμηναγός είχε πάρει χθες μαζί στη μονάδα την οικογένειά του προκειμένου να παρακολουθήσει αυτή τη σημαντική στιγμή για τον ίδιο και την καριέρα του.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η πτώση σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, όμως μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση κάποιου τμήματος και για έκρηξη στο αεροσκάφος που δεν επέτρεψαν στον άτυχο χειριστή να αντιδράσει.

«Ήμουν στο κτήμα μου και είδα τα δύο αεροπλάνα στον αέρα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι εκείνο που έπεσε είχε στο φουλ τις μηχανές. Νόμιζα ότι ήταν πολεμικό και σήκωσα το κεφάλι μου στον ουρανό για να το δω», ανέφερε ο κ. Αναζίκος που βρισκόταν κοντά στο χώρο του δυστυχήματος.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι, όταν το αεροπλάνο βγήκε από το αεροδρόμιο, άκουσε μια έκρηξη και είδε ένα κομμάτι από αυτό να φεύγει. Στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να πέφτει, ενώ είδε και τους καπνούς, αφού το Τ2 τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.

Μετά την πτώση ακολούθησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπου και εντοπίστηκε η σορός του επισμηναγού.

Το τρίτο ατύχημα
Να σημειωθεί ότι το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Ωστόσο, από το 2018, αυτό είναι το τρίτο ατύχημα που συμβαίνει. Τον Ιανουάριο του 2018 αεροσκάφους Τ-2, κατέπεσε στην περιοχή της δυτικής παραλίας της Καλαμάτας μέσα σε ένα χωράφι. Οι δύο ιπτάμενοι κατάφεραν και εγκατέλειψαν εγκαίρως το αεροσκάφος και περισυνελέγησαν σώοι από ελικόπτερο ΑΒ-205. Τότε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, η πτώση του αεροσκάφους οφειλόταν σε μηχανική βλάβη, ενώ αρμόδια επιτροπή συγκροτήθηκε για να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον 37χρονο επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου, όταν τον Αύγουστο του 2018  το Τ2 που ήταν κυβερνήτης πέφτει 7 ναυτικά μίλια βορείως της Σπάρτης. Και οι δύο επιβαίνοντες χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης, όμως ο άτυχος επισμηναγός, δύο ώρες αργότερα, εντοπίσθηκε νεκρός.

Συντετριμμένα τα αδέλφια του
«Τι να το κάνω άμα είναι ήρωας; Γυρίζει πίσω ο αδερφός μου; Δεν γυρίζει. Ήταν 23 χρόνια στο σώμα, είχε 3.000 ώρες πτήσης. Σήμερα έκανε με το αεροσκάφος την τελευταία του πτήση και το άφηνε. Έφευγε, πήγαινε στα Τ-6. Μας ενημέρωσαν πριν μια ώρα. Έχει δύο ανήλικα παιδιά», δήλωσε ο αδερφός του αδικοχαμένου πιλότου στο newsit.gr.

Από την πλευρά της η αδελφή του επισμηναγού είπε: «Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένειά του. Θα έφευγε για Κρήτη, επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, ώστε να περάσουν την Πρωτοχρονιά. Νομίζω είχε πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποδιοικητής
«Ο χειριστής, Επαμεινώνδας Κωστέας ήταν από τους πλέον έμπειρους εκπαιδευτές. Η ηλικία του και η εμπειρία του δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορούν πως έγινε κάποιο ανθρώπινο σφάλμα και έχασε τη ζωή του», είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο Γιώργος Γερούλης, Αντιπτέραρχος ε.α. και πρώην υποδιοικητής της Σχολής Ικάρων και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ, κατά μεγάλη πιθανότητα, ότι στη φάση της απαγκίστρωσης, δηλαδή μετά την προσβολή που έγινε, στη φάση που προσπαθείς να αποφύγεις υποτίθεται τα εχθρικά πυρά και κάνεις ελιγμό με πολλά G, κάτι προξένησε μια βλάβη η οποία δημιούργησε αδυναμία ελέγχου, αδυναμία εκτόξευσης λόγω της αρνητικής γωνίας που είχε το αεροσκάφος την ώρα εκείνη».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, βουλευτής Μεσσηνίας 
«Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και η πόλη μας, η Καλαμάτα, θρηνούν.  Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον χαμό του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του, αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία που επιτελεί καθημερινά και σε δύσκολες συνθήκες το καθήκον της».

Δημήτρη Πτωχός, νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Η σημερινή απώλεια του επισμηναγού  Επαμεινώντα Κωστέα, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Χρέος μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη του άτυχου νέου, καθώς και όλων όσοι έχουν πέσει υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο της Ελλάδας μας.

Στους οικείους του και στην οικογένεια της Πολεμική μας Αεροπορίας εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Παναγιώτης Νίκας, απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Θρηνούμε σήμερα για την απώλεια ενός ακόμα ήρωα της ειρηνικής περιόδου, ενός ήρωα του καθήκοντος -του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα.

Οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται σκληρά, συχνά σε ακραίες συνθήκες, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξ ίσου ακραίες καταστάσεις  που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο ή αυτές που αναπόφευκτα προκύπτουν σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Λυπούμαι πάρα πολύ για τη νέα αυτή απώλεια, καθώς ο χρόνος αυτός ξεκίνησε τραγικά -με το χαμό των δύο αεροπόρων μας στη θάλασσα του Ιονίου- και τελειώνει εξ ίσου τραγικά με το χαμό, σήμερα, ενός ακόμα μέλους της οικογένειας της Πολεμικής μας Αεροπορίας,  εν ώρα καθήκοντος.

Εκφράζω από καρδιάς, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου επισμηναγού και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα».

Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας
«Βαθιά θλίψη και οδύνη αισθανόμαστε για την απώλεια ενός γενναίου πιλότου, του Καλαματιανού Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας, στην Πολεμική Αεροπορία και στην 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ που θρηνεί ένα άξιο μέλος της. Αθάνατος!».

Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Μετά»
«Σήμερα η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και όλη η Ελλάδα θρηνούν για την απώλεια του συμπολίτη μας αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Ο επικεφαλής και τα μέλη της Δημοτικής παράταξης εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του στην 120 ΠΕΑ/363ΜΕΑ και στην Πολεμική Αεροπορία,  για την απώλεια ενός άξιου πιλότου. ΑΘΑΝΑΤΟΣ»!

Των Βίκυς Βετουλάκη – Παναγιώτη Μπαμπαρούτση