Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ: Περιοδείες στην περιφέρεια με φόντο την επερχόμενη γενική απεργία

Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ: Περιοδείες στην περιφέρεια με φόντο την επερχόμενη γενική απεργία

Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισαν τη στήριξή τους στον πρόεδρο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας που έχει δεχθεί αγωγή

Έπειτα από τη «μαζική» ανταπόκριση που είχε η περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην Τρίπολη το απόγευμα της Δευτέρας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συνέχισαν την περιοδεία τους στη Μεσσηνία και χθες το πρωί επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους στην Καλαμάτα, ενώ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από κοινού με το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα, οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς η ακρίβεια και οι μισθολογικές συνθήκες πυροδοτούν τη διοργάνωση γενικής πανελλαδικής απεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, απαίτησαν την απόσυρση της αγωγής κατά του Δημήτρη Φαββατά από το μητροπολίτη Μεσσηνίας, αφού, όπως σημείωσαν, «έπραξε το καθήκον του» αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων από ίδρυμα της Μητρόπολης.

Εστιάζοντας στις οικονομικές διεκδικήσεις εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, η κα Βέτα Πανουσάκου σημείωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βάλλονται τα τελευταία χρόνια λόγω των μειωμένων μισθολογικών τους αποδοχών, ενώ σήμερα αυτή η κατάσταση έχει οξυνθεί λόγω της ακρίβειας.

«Έχουμε μπροστά μας μια αντεργατική πολιτική που μοιράζει ψίχουλα και τα προβάλλει ως λύσεις στο εισόδημα των εργαζομένων», σημείωσε η ίδια, για να συνεχίσει λέγοντας ότι οι πρακτικές αυτού του τύπου έρχονται να συνδυαστούν με την υποστελέχωση δεκάδων υπηρεσιών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των χαμηλών μισθών και της πολιτικής των ελάχιστων προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα, η κα Πανουσάκου στάθηκε απέναντι στην αγωγή του μητροπολίτη Μεσσηνίας κατά του προέδρου της ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρη Φαββατά, υποστηρίζοντας ότι «η Εκκλησία δε στέκεται εκδικητικά και εξοντωτικά σε κανέναν», προσθέτοντας πως σε μια κοινωνία που σέβεται τους εργαζομένους της, ένα ζήτημα σαν κι αυτό θα έπρεπε να έχει λυθεί ήδη, χωρίς συνδικαλιστικές παρεμβάσεις. Απαίτησε δε, να παρθεί πίσω η αγωγή και οι απολύσεις, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία συνδικαλιστική δίωξη, πολύ περισσότερο για τέτοιους λόγους.

Ακολούθως ο κ. Δημήτρης Μπράτης, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου Γιάννη Χριστόπουλου, συνέχισε αναφέροντας ότι η προχθεσινή σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην Τρίπολη χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στελεχών όλης της Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος στις περιοδείες που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες θα κορυφωθούν με τη γενική απεργία τον επόμενο μήνα, σχολίασε: «Οι συσκέψεις έχουν ως στόχο να τονίσουν στους εργαζομένους το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, και ότι είναι ανάγκη να μπει ένα “τείχος” σ’ όλο αυτό, ως απάντηση στα ψίχουλα που επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση στους δημόσιους υπαλλήλους».

Περαιτέρω, επισήμανε την ανάγκη επαναφοράς του δώρου στους εργαζομένους του Δημοσίου, ενώ διερωτήθηκε γιατί οι ίδιοι εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλές μηνιαίες εισφορές ανεργίας, την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για τα μειωμένα ποσοστά της.

Τέλος, ο κ. Μπράτης ανέφερε ότι «τα προβλήματα της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης δε λύνονται με αγωγές και διώξεις», καλώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας να ανακαλέσει την αγωγή προς τον πρόεδρο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας. Παράλληλα, εξέφρασε την ομόθυμη βούληση της Εκτελεστικής Επιτροπής για στήριξη του κ. Φαββατά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Πετρόπουλος σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πρωτοφανώς μαζικές, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μια ένδειξη της εκρηκτικότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετά δεκατέσσερα χρόνια μειωμένων μισθών και της σημερινής ακρίβειας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραπάνω κατάσταση συνθέτει ένα κλίμα στο οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιβαρύνονται με «ζητήματα μισθολογικής αξιοπρέπειας, αλλά ζητήματα επιβίωσης».

Ως προτεινόμενη λύση για αυτά τα ζητήματα ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε την αύξηση 10% των μισθών και την επαναφορά του δώρου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στο μητροπολίτη Μεσσηνίας να αποσύρει την αγωγή προς τον πρόεδρο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, καθώς «πρόκειται για εκφοβισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο πρόσωπο του Δ. Φαββατά».

Της Χριστίνας Μανδρώνη